Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
5 tot 17 april 2012
Thurn & Taxis, Brussel

Dertig jaar Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film

BIFFF 2012 wordt een feesteditie! Dertig jaar geleden vond het festival een eerste keer plaats. In die drie decennia is het BIFFF tot één van de grootste én wellicht het luidruchtigste Festival van de Fantastische Film uitgegroeid. Grote namen van de genrecinema (Peter Jackson, David Cronenberg,…) bezochten Brussel. Sommigen kenden hier hun doorbraak. Velen komen nog steeds trouw naar het BIFFF om hun nieuwste films voor te stellen. Zo zal de Spaanse regisseur Alex de la Iglesia weer van de partij zijn en brengt hij zijn recente satire ‘As Luck Would Have It’ over de sensatiezucht in de hedendaagse media met zich mee.
Om de dertigste verjaardag in stijl te vieren, worden er extra evenementen gepland. Zo blikt het festival terug op dertig jaar Belgische Fantastische Films. Uit elk decennium is een film van eigen bodem geselecteerd: ‘Rabid Grannies’ van Emmanuel Kervyn uit 1988, ‘Taxandria’ van Raoul Servais uit 1994 en ‘Calvaire’ van Fabrice du Weltz uit 2004. Tijdens de Belgische Filmdag op vrijdag de 13de wordt een selectie uit zeventien jaar workshops gebracht. Inderdaad, al zeventien jaar werken de studenten van Brusselse Filmscholen voor en tijdens het BIFFF onder professionele begeleiding aan twee of drie korte films met als thema “Fantastische Brussel”. Grote namen als Freddie Francis, Lewis Gilbert, Stuart Gordon begeleidden in het verleden de workshop. Dit jaar is het de beurt aan Paco Cabezas (‘The Appeared’).

The Raven

Op donderdag 5 april opent het festival met ‘The Raven’ van James McTeigue. Wat gebeurde er de laatste dagen van Edgar Allan Poe’s leven? De avond start met de korte film ‘The Wholly Family’ van Terry Gilliam.

Gedurende twee weken worden er bijna zeventig lange speelfilms gedraaid en een hele reeks korte films. Zoals steeds is het aanbod zeer gevarieerd: sciencefiction met ‘Extraterrestre’ en ‘Iron Sky’. Onder de animes zit er de steampunkfilm ‘Full Metal Alchemist’. Er zijn modern sprookjes zoals ‘The Sandman’. Griezelen kan met de spookfilm ‘The Awakening’, de zombiefilms ‘Juan Of The Dead’ en ‘Zombie 108’ of horrorfilms genre ‘Game Of Werewolves’. Liefhebbers van psychologische horror en thrillers worden verwend met ‘Elevator’, ‘The Witleblower’ en een hele reeks andere prenten. Er is trouwens een aparte competitie voor thrillers. Een buitenbeentje is de Estse film ‘Letters To Angel’ dat vol surrealistische en absurde elementen zit.

3D

Voor het eerst zijn er in Thurn & Taxis 3D-films te zien dankzij een nieuwe MasterImage 3D installatie. Dit systeem maakt gebruik van stereoscopische afbeeldingen die in gepolariseerd licht op een gemetalliseerd scherm worden geprojecteerd. De film wordt tweemaal geprojecteerd: per oog een keer. Met speciale brilletjes, die aan de kassa te koop zijn, kan de toeschouwer naar zeven 3D-films kijken, waaronder ‘The Lorax’ (zowel de Nederlandse als de Franse versie worden vertoond), ‘One Way Trip’ en ‘Don Quixote’.

Focus op de Deense en de Hong Kongcinema

De eerste helft van dit jaar is Denemarken voorzitter van de Europese Unie. In de Europese hoofdstad zoomen dan meerdere tentoonstellingen en culturele evenementen in op Denemarken.

Het BIFFF houdt een “Dag van de Deense Film”. In het verleden won Anders Thomas Jensen met ‘Adam’s Apples’ en met ‘The Green Butchers’ de Zilveren Méliès voor Beste Europese Film. Kan ‘Id-A ‘, ‘Ronal The Barbarian’  of ‘Beast ‘ die prestatie evenaren?
Bovendien besteedt het BIFFF speciale aandacht aan de cinema uit Hong Kong. Dertig jaar lang prijkte Hong Kong op de derde plaats als filmproductieland na Hollywood en Bollywood. Verwacht superbe martial arts in ‘The Flying Swords Of Dragon Gate’. De 3D-productie ‘Don Quixote’ komt trouwens ook uit Hong Kong.

‘Make Your Own Damn Movie’

Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag geven Stephane Bourgon (specialist seriemoordenaars), Jean-Michel Roux (‘Enquête Sur Le Monde Invisible’) een masterclass.

Lloyd Kaufman van de Troma Studio’s (neen, ik ga de duizend titels uit de catalogus van Troma niet opsommen) geeft zijn beruchte ‘Make Your Own Damn Movie’-seminarie. De Liga voor de Mensenrechten, ten slotte, modereert een conferentie over de rol van “de andere”, “de vreemdeling”, “de alien” in de fantastische film.

Vrijdag de 13de

Zoals lezers van Cerberus ondertussen al lang weten, organiseert het BIFFF een hele reeks activiteiten naast de eigenlijke filmvertoningen. Het traditionele Vampierenbal breekt vrijdag de 13de los. De zombieparade doolt al voor de vijfde keer door de straten van Brussel.

Thurn & Taxis transformeert in een galerij met “gruwelijke” kunstwerken. De Franse beeldhouwer Jean-Marc Laroche krijgt een overzichtstentoonstelling met ‘Nice To Be Dead’. Hiervoor wordt rijkelijk geput uit eerdere tentoonstellingen ‘De Minnaars van de Vergankelijkheid’ (Parijs, 2011), ‘Geliefden Uit Het Hiernamaals’ (New York, 2011) en zijn project ‘Het Menselijk Raderwerk Of Visies Van Een Vorige Toekomst’.
PROGRAMMA 2012

  • 5 april: opening met de korte film ‘The Wholly Family’ van Terry Gilliam en ‘The Raven’ van James McTeigue
  • 7 april: Zombieparade en Zombienacht
  • 8 april: film- en televisiebeurs
  • 13 april: Belgische Filmdag met o.a. het resultaat van de studentenworkshop
  • 13 april: 27ste Vampierenbal
  • 15 april: Japanimationdag
  • 16 april: Deense Dag
  • 17 april: sluiting met ‘The Cabin In The Woods’ van Drew Goddard

BIFFF 2012
5 – 17 april 2012
Thurn & Taxis, Havenlaan 86c, 1000 Brussel

Meer info:
www.bifff.net

Frank Beckers
 


Comments
Leave a Reply