Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Picture
_Hazel Bannock is de belangrijkste erfgenaam van Bannock Oil Corp, een van de grootste olieproducenten ter wereld. Tijdens een cruise op de Indische Oceaan wordt Hazels privéjacht gekaapt door Somalische piraten. Hazel is op dat moment niet aan boord, maar haar negentienjarige dochter Cayla wordt gekidnapt. De piraten eisen niet minder dan twintig miljoen dollar losgeld voor haar vrijlating.
Complexe politieke en diplomatieke overwegingen weerhouden de autoriteiten ervan in te grijpen. Hazel is radeloos, en wanneer ze bewijs ontvangt van de gruwelijke martelingen waaraan haar dochter wordt onderworpen, roept ze de hulp in van Hector Cross. Hector is de eigenaar van Cross Bow Security, het bedrijf dat de beveiliging voor Bannock Oil Corp verzorgt, en een man die zich door niets of niemand laat stoppen. Samen besluiten Hazel en Hector het recht in eigen hand te nemen en Cayla te bevrijden.
Wilbur Smith heeft getracht de moderne piraterij in een spannend verhaal te verwerken. Het oeuvre van de schrijver kennende, rekende ik dan ook op een meeslepende thriller vol historische feiten, uitgebreid beschreven landschappen en goed doordachte hoofdpersonen. Helaas valt dit werkje helemaal anders uit dan zijn vorige boeken en het verhaal van de hedendaagse zeepiraterij is onbezonnen. Vele details, zowel van martelpraktijken als die van seks, zorgen ervoor dat de lezer zijn aandacht verliest en voeg daar dan nog zeer magere –qua inhoud- personages aan toe en anomalieën in het verhaal en de dialogen van de karakters zetten soms aan om het boek gewoonweg dicht te klappen.
Is dit de Wilbur Smith die we nog kennen van weleer? Neen, misschien doet hij het nu nog om gewoonweg bezig te blijven maar de boeken waarmee hij ons destijds verrastte komen blijkbaar niet meer uit zijn klavier gerold. Een gemiste kans?
Een verhaal in de stijl van de hedendaagse soaps.

Wim Somers (2)


_Those In Peril  I  Boekerij  I  Paperback  I  367 pagina’s  I  978 90 225 5970 3

 
Picture
_De zestienjarige Roger Eriksson wordt vermist. De moeder geeft dit in het weekend op doch er wordt pas op maandag echt met het onderzoek gestart. Heeft hier al iemand gefaald?
Torkel Höglund van het bureau moordonderzoek nationale recherche en zijn team worden erbij gehaald. Zij gaan heel gedegen te werk en proberen alle bewijzen te verzamelen en de juiste moordenaar te vinden. Hierbij worden zij af en toe in de wielen gereden door hoofdinspecteur Thomas Haraldsson, die helaas op zij is gezet door een jonge meid die zijn baan inpikte. Hij probeert dan ook verwoed zelf het spoor te volgen en de moordenaar als eerste te vinden of op zijn minst een belangrijke bijdrage aan het zoekproces te geven. Hij heeft het echter niet makkelijk met zijn vrouw die maar een wens heeft namelijk een kind krijgen, daarvoor moet elke vrije minuut benut worden.
Ook de psycholoog Sebastian Bergman, die per toeval in het dorp is, wordt bij het onderzoek betrokken, dit tegen ieders zin.
Al snel wijzen alle indicaties op een verband met het peperdure Palmlöv College, welk werd opgericht door de vader van Sebastian.
Het verhaal bevat veel puzzelstukjes en vele wendingen, bovendien speelt de moordenaar een waar kat- en muisspel.
Zoals Stieg Larsson zijn Mikael Blomkvist creëerde, zo creëerde Hjordt Rosenfeldt Sebastian Bergman. Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt hebben hun kwaliteiten echt gebundeld en een schitterend thrillerdebuut geschreven. Ook dit boek wordt verfilmd en wij hopen nog meer verhalen met Sebastian Bergman in de hoofdrol te kunnen lezen.

Caroline Van den Neste (5)


_Det fördolda  I  Cargo  I  2010  I  Paperback  I  Blz. 474  I  978 90 234 57459

 
Picture
_Robin Cook zet zijn medische verhalen verder en gaat nu te leen bij ons DNA.
Het zoontje van forensisch pathologen Laurie Montgomery en Jack Stapleton is na lange tijd ernstig ziek te zijn geweest in volledige remissie, en Laurie pakt haar werk weer op. Ze wordt meteen geconfronteerd met een complexe en, zo blijkt, gevaarlijke zaak. Wanneer het lichaam wordt gevonden van Satoshi Machita, een Japanse topwetenschapper op het gebied van stamceltechnologie, moet Laurie bepalen of hij een natuurlijke dood is gestorven. De resultaten van de lijkschouwing geven echter geen uitsluitsel over zijn doodsoorzaak en hoewel het erop lijkt dat hij is vergiftigd, levert het toxicologisch onderzoek daarvoor geen bewijs. Lauries collega's reageren vol twijfel op haar theorie dat Machita is vermoord, maar met haar vastberadenheid weer ze haar echtgenoot te overtuigen. Het spoor leidt hen naar een groot farmaceutisch bedrijf dat bezig is met stamcelonderzoek. Jack en Laurie zetten alles op alles om de waarheid te achterhalen, maar raken verstrikt in een levensgevaarlijk web van biotechspionage en Japanse maffia.
Op zijn welbekende manier van schrijven krijgen we nu met ‘DNA’ weer een serieuze pil te slikken want al vanaf enkele tientallen pagina’s verder wordt het een echte pageturner en kun je het boek niet meer neerleggen.

Luk Van Den Eynde (3)


_Cure  I  Bruna uitgevers  I  Paperback  I  357 pagina’s  I  978 90 229 97161

 
Picture
_Meeslepende historische thrillers waarin het eeuwige gekonkel in de politiek haarfijn wordt blootgelegd, daar staat de Britse journalist en columnist Robert Harris om bekend. Met ‘De angst-index’ sloeg hij een andere weg in. Die van de welhaast onbevattelijke en vrijwel letterlijk onmenselijke handel op de financiële beursen. Een wereld waarin techniek en hebzucht hoofdrollen spelen. Een wereld ook waarin Harris zich blijkbaar wat minder goed thuisvoelt, want hij kreeg het verhaal niet helemaal fijn uit zijn vingers.
De angst-index draait om de wetenschapper Alexander Hoffman. Dit genie deed eerder onduidelijke, maar ongetwijfeld geniale dingen in, om of aan de deeltjesversneller van CERN, maar moest daar na een zenuwinzinking het veld ruimen. Dus had hij opeens volop tijd om een briljant algoritme te schrijven waarmee de computers van zijn beurshandelsbedrijf enorm veel geld binnenhalen. De software is dermate slim dat het zelfs het onvoorzienbare voorziet. En dat kan natuurlijk nooit goed gaan.
Ok, niet bijster origineel, er zijn meerdere verhalen met dit onderwerp geschreven maar het verhaal wordt zeer boeiend gebracht. Harris kan uitermate een spannend verhaal schrijven, dat is zeker, maar daar heb je als lezer niet genoeg aan. Ook dit boek zit weer vol meeslepende scènes  en acties (inclusief een uit de Nederlandse filmklassieker ‘De Lift’ gekopieerd fragment). Maar in een topthriller worden al die losse stukken professioneel aan elkaar gebreid en het is net daar dat Harris de bocht mist. Het is mooi dat Robert Harris ons haarfijn laat zien wat de kansen en bedreigingen zijn van de enorme rekenkracht van computers. Hoe gevaarlijk ‘cloud computing’ is als de mens op hol geslagen software wil stoppen. Hoe bizar opportunistisch de internationale aandelenhandel is. En ja, hier en daar is ‘De angst-index’ knap spannend. Jammer dat te vaak de samenhang tussen en logica van die mooie momenten ontbreekt.


_The Fear Index  I  Cargo  I  Paperback  I  351 pagina’s  I  978 90 234 6895 0

 
Picture
_Het boek was eigenlijk al klaar in 2006, maar auteur Peter-Paul Dirickx besloot het alleen toe te vertrouwen aan een gerenommeerde uitgever. Die heeft hij gevonden met De Arbeiderspers. Het ‘Finis Terrae-schandaal’ is inmiddels al aan de tweede druk toe.
Het boek begint met een proloog. Het is een gebeurtenis uit 1995 waarbij Jean Vlaminckx een ontrouwe medewerker vermoord. Hiermee is de toon al meteen gezet en beseft de lezer dat dit een ijzersterke thriller is.
Het eigenlijke verhaal begint op 24 juli 2005. De 75-jarige Jean Vlaeminckx nodigt zijn drie zonen uit in zijn prachtige villa in de Acacialaan, in de wijk Den Brandt in Antwerpen. De voormalige patéfabrikant had vorig jaar een hartoperatie ondergaan en vond dat het tijd werd om met zijn zonen zijn testament te bespreken.
De drie zonen zijn het er niet mee eens dat Jean zijn tweede vrouw, Agnieska uit Polen, wettige erfgename maakt van 30 % aandelen van zijn vennootschap. En dat is nog niet alles..
Jean heeft nog meer nieuws i.v.m. zijn erfenis, maar dat gaat hij vertellen na een korte pauze. De zonen zijn niet blij met de beslissing van hun vader.Tijdens de korte pauze maken de zonen een wandeling in de tuin en treffen Agnieska's lichaam dood aan in het zwembad.
De politie wordt op de hoogte gebracht en hoofdinspecteur Max Pittoors krijgt de leiding van het onderzoek. Agnieska's schedel blijkt te zijn ingeslagen met een zwaar voorwerp.Voor Jean Vlaeminckx is het duidelijk, de dader is één van zijn zonen.
Freddy, de oudste zoon is hebzuchtig en leidt nu de patéfabriek, Jacques is homo en Gaston, de jongste die in Londen woont heeft geldproblemen.
Hoofdinspecteur Max Pittoors bijt zich vast in de zaak. Hij ontdekt dat er nog mensen baat hebben bij de dood van Agnieska waaronder een aantal grootaandeelhouders van compagnie De Zon waar Jean Vlaeminckx veel aandelen heeft. Dan is er nog de aannemer van het complex Finis Terrae, wat het einde van de wereld betekent, een peperduur appartementen complex, dat gebouwd wordt in de zwinbosjes, een beschermd natuurgebied aan de Belgische kust in Knokke.
Er wordt nog een bekende vermoord. Is er een verband tussen de twee moorden?
Het ‘Finis Terrae-schandaal’ is een ijzersterke thriller. De personages worden tot leven gebracht in het boek. Peter-Paul Dirickx is niet alleen auteur maar is ook al 20 jaar vastgoedmakelaar in Vlaanderen. Het verhaal speelt zich af in Antwerpen en Knokke.
Het verhaal is niet helemaal verzonnen. Het ‘Finis Terrae’-complex bestaat wel degelijk. Het boek verwijs ook naar feiten uit het verleden, zoals de frigoboxtoeristen, de villa van Leopold II..
Als lezer denk je verscheidene keren de moordenaar te kennen maar dan belandt het verhaal weer in een andere situatie en moet je opnieuw op zoek  naar de moordenaar. 
Een pagetuner over vastgoed, hebzucht en moord met zeer verrassende wendingen die jen iet loslaat vooraleer je goesting wat gestild werd.

Wim Somers (3)


_De Arbeiderspers  I  203 pagina’s  I  Paperback  I  978 90 295 78646

 
Picture
_Met dit boek krijgen we het tweede deel in Hoffman’s epische trilogie. Het vorige luidde ‘De Linkerhand Van God’.
Cale keert in dit verhaal noodgedwongen terug naar de Verlossers. De verlossers zijn ondertussen gaan geloven dat Cale door God gezonden is om een belangrijke, maar gruwelijke taak uit te voeren. Daardoor wordt Cale nu een stuk beter behandeld maar wordt hij meer dan ooit gedwongen als vechtmachine te fungeren.
In dit verhaal zijn nog een aantal andere karakters aanwezig. De belangrijkste zijn de voormalige mede-acolieten van Cale die samen met hem gevlucht zijn van de Verlossers.  Zij zijn inmiddels van Cale gescheiden geraakt.
Een van hen, genaamd Vage Henri, volgt Cale en probeert hem te redden van de Verlossers. De andere, genaamd Kleist, gaat er vandoor en probeert uiteindelijk een gezin te stichten.
Voor de Verlossers staan de 'laatste vier dingen', Dood, Oordeel, Hemel en Hel, zowel voor eeuwige zielenheil als voor permanente chaos zonder verlossing. Eigenlijk is deze tegenstelling bij niemand duidelijker aanwezig dan bij Cale zelf, die in staat is tot de meest verschrikkelijke gewelddaden, maar ook liefdevol en teder kan zijn.
In het volgende, en tevens het laatste deel in zijn trilogie, zullen we misschien het antwoord krijgen op de ultieme vraag: “Welke eigenschap van Cale zal de overhand krijgen als hij moet beslissen over het lot van de wereld en de mensheid?” Zal dit het wachten waard zijn want dit verhaal zit weer boordevol actie en die zorgt ervoor dat de oppervlakkigheid hier en daar een beetje getemperd wordt.

Wim Somers (3)


_The Last Four Things  I  Prometheus  I  Paperback  I  360 pagina’s  I  Paperback  I  978 90 446 14022

 
Picture
_Of de vragen voor al je antwoorden.
Het orakelboek, een uitgave van 109 paginas, is zonder al te veel luxe samengesteld.
Het gaat voornamelijk over Vragen en Antwoorden. De omslag is sober gehouden, de inhoud des te meer spannend. Maar vergis je wel niet in dit kleine wonderboek.
Want wil je graag één of ander van jezelf of van anderen te weten komen, hun diepste geheimen, leuke dingen, hun of jouw toekomst? Wel, misschien biedt dit boek uit een uitkomst maar prober daar niet te zeker van te zijn.
Vooraleer je met dit orakel begint, hou je wel eerst het uur, de dag, en de maand in het oog, anders ‘werkt’ het niet!
Vraagnummers, keuze en lotsgetallen, geheime codenummers, het komt allemaal aan bod.
Misschien krijg je nu wél een antwoord op al je levensvragen of je problemen? Of hebben de Maya’s het nu bij het rechte eind dat de wereld in 2012 zal vergaan. Wel, als je het mij vraagt, alle symptonen zijn nu reeds aanwezig: De dreiging van Iran tegenover de USA ivm de Straat van Hormus, sterk stijgende olie- en energieprijzen naar aanleiding van die spanningen, de Arabische lente, de problemen rond de Euro en de betrokken landen (Griekenland enz…) die nu fors moeten inboeten, speculanten die nog steeds hun eigen zinnetje doen en daarbij sommige landen of banken bankroet laten gaan, de revoluties in Afrika… Het is niet ondenkbaar… Raadpleeg dan dit orakelboek en misschien word je overtuiging wel waarheid (maar laat ons hopen van niet!).

Marie-Louise Maes (3)


_Sortes Astrampsychi  I  Athenaeum – Polak & Van Gennep  I  Blz. 109  I  ISBN 978 9253

 
Picture
_Toen hij zesentwintig was, tekende Marten Toonder voor het eerst Tom Poes. Drie jaar later debuteerde de stripheld in De Telegraaf. Aanvankelijk is Tom Poes het hoofdpersonage, maar in het derde avontuur wordt een zekere Olivier B. geïntroduceerd. Bommel dringt op de voorgrond en wordt geleidelijk aan het belangrijkste personage, maar Tom Poes zal altijd aan zijn zijde blijven staan.
Dertig jaar na de laatste uitgave zijn Tom Poes' vroegste avonturen voor het eerst weer in druk, in vier delen met elk drie verhalen.
Dit verhaal van Tom Poes verscheen reeds tussen 16 maart en 18 april 1941, dus tijdens de Tweede Wereldoorlogsjaren. Het was o.a. De Telegraaf die de verhalen in episodes publiceerde. Rond dezelfde tijdsperiode zag men er ook graten in om de verhalen in boekvorm uit te geven.
Dit landscape formaat boekje is een exacte replica van de originele boekuitgave. En voor wie niet weet wat Tom Poes is, Tom is een kleine witte kat en is net als ‘Suske & Wiske’ bij ons een instituut in Nederland, zeg maar Nederlands meest bekende kat die ook nog rechtop loopt.

Ok, voor het verhaal hoef je het niet te doen, komt zeer oubollig over en is zeer transparent maar denk daarbij dan ook aan de tijdsgeest toen het is uitgegeven. Sommige woorden werden dan ook in hun originele vorm weer gebruikt zoals bv. zodat is zoodat enz. Dus zeker niet goed voor de opvoeding van je telgen want de tijden zijn veranderd, helaas de avonturen van Tom Poes niet.

Luk Van Den Eynde (3)


_De Bezige Bij  I  61 pagina’s  I    978 90 234 57350

 
Picture
_De linkshandige Luka groeit op met de opvatting dat de wereld de verkeerde kant om werkt. Tijdens een onbezonnen moment spreekt hij een vloek uit tegen het circus, zich niet bewust dat hij daarmee een slaapvloek over zijn vader in gang zet.
Wanneer hij tijdens een wel heel bizarre nacht wakker wordt door gieren, steekt hij de grens over naar de wereld van magie en gaat met Niemandpapa op queeste om het levensvuur te vinden en zo zijn vader te redden.
Dit is een boek vol bizarre figuren met heel leuke en toepasselijke namen, het boek staat vol met woordspelingen en prachtige fantasie omschrijvingen. Een ieder die van avontuur houdt en ook een open geest, zal zich deze aparte wereld zo voor de geest kunnen halen. Luka’s echt wereld wordt deels weerspiegeld in de wereld van magie en het is zijn taak om dan op te merken of de persoon of figuur een goede dan wel een slechte kant heeft en hoe hij daarmee moet omgaan.
Neem dit boek dus ter hand en ga met Luka, Beer de hond en Hond de beer op het vliegende tapijt mee op reis.
Salman Rushdie is iedereen bekend van de ‘Duivelsverzen’ doch dit leuke jeugdverhaal is door deze uit Bombay afkomstige schrijver heel vlot geschreven.

Caroline Van den Neste (4)


_Luka and the Fire of Life  I   Contact  I  2010  I  Paperback  I  Blz. 254  I  9789025434564

 
Picture
_Verander De Wereld Vanuit Je Huiskamer!
Zo vaak vragen mensen hoe ze kunnen bijdragen aan een betere wereld. Het antwoord is simpel: ga regelmatig samen met vrienden en bekenden een uurtje mediteren. Hoe meer mensen op deze manier samen in een helder en coherent bewustzijn zijn, hoe groter het krachtveld zal worden. Het effect van gezamenlijke meditaties is onderzocht:
In 1993 kwamen vierduizend mensen die goed konden mediteren (TM meditatie) bijeen in Washington, D.C.. Hun doel was de criminaliteit in de stad met twintig procent terug te brengen. Gedurende het experiment, dat acht weken duurde, daalde de criminaliteit met maar liefst 23 procent. Ook waren er minder verkeersongevallen, was het minder druk op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen en werden minder mensen ziek. Dergelijke experimenten zijn sindsdien 48 keer succesvol herhaald, onder meer in oorlogsgebieden als Israël en Libanon.
Hoeveel mensen heb je nodig hebt om dit effect ook in je eigen omgeving te bereiken? Dat is ook onderzocht en blijkt ongeveer 1 procent van een samenleving te zijn. Als deze mensen echter geoefend zijn in meditatie, heb je aan de wortel uit 1 procent van een samenleving al genoeg. Voor een stad als Amsterdam, met zo’n achthonderdduizend inwoners, ga je dus effectief worden met negentig mensen. Een heel kleine groep mensen kan dus een groot effect hebben op de samenleving, indien zij coherent zijn - dat betekent: stil, afgestemd, beschikbaar.
Als je een betere wereld wilt, hoef je de straat niet op. Je bent effectiever als je een krachtig, coherent veld creëert. Geen methode is sneller, goedkoper en effectiever. In heel Nederland stellen mensen hun huiskamers open (meer dan 250 inmiddels) om samen een veld van coherentie te creëren. De meeste huiskamers hebben een eigen agenda en een gezamenlijk moment met alle huiskamers: iedere tweede zondag van de maand tussen 20.00 en 21.00 uur (inloop in stilte vanaf 19.45 uur, toegang gratis).
'Stadsverlichting’ zorgt dat je weer mandarijntjes deelt met je buren, een grote maandelijkse schoonmaak in je hoofd, vreemde gezellige mensen over de vloer die ook weer koekjes meebrengen en liefde en coherentie in da Neighbourhood!'
 
Wil je meedoen of je eigen huiskamer op de kaart zetten?
Meer informatie? Data en tijden?
Kijk op:

www.stadsverlichting.nu
www.citiesoflight.org


_Lev Boeken  I  132 pagina’s  I  Gebonden boekje  I  978 940 0500143