Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Foto
Extreem-rechts of linkse politieker: een psychopaat maakt geen onderscheid
Van In komt weer in actie. Onze favoriete brombeer en Duvel-zuiper krijgt het wel erg moeilijk deze keer. Een lijk in Brugge, man van middelbare leeftijd, vakkundig onthoofd door een guillotine. Als het slachtoffer geïdentificeerd wordt blijkt het de burgemeester van een Brusselse faciliteitengemeente. Van In, Versavel en Saskia krijgen de zaak op hun nek, logisch dat ze de dader gaan zoeken in het extreem-rechtse milieu, de moord lijkt een uitdaging. Dan volgt de tweede moord, op iemand van het Vlaams Belang. Tegen die tijd, en dat is wel wat jammer, weet de lezer al welke vlees hij in de kuip heeft, geen politiek geëngageerde maniak maar wel een sadistische super sociopaat, een seriemoordenaar met een voorkeur voor sadistische toestanden, guillotineert, wurgt, vilt zijn slachtoffers, en meer van dat liefs. Geen onderscheid naar politieke overtuiging of sekse, jammer, Aspe, ik had een politieke thriller verwacht en dat komt wel wat aan bod, maar dit lijkt me toch een gemiste kans. Toch enkele leuke politieke grapjes, zelfs in de laatste regel. Niettemin, we gaan niet zeuren, Victor Deleeuw, onze sociopatische killer in actie, is geen kannibaal en niet zo intelligent als Hannibal Lecter, maar kom, hij begint pas en doet echt zijn best. Van In en Co. krijgen hulp van Isabelle Quintens, een profiler, maar naarmate die meer in beeld komt, trekt ze de aandacht van Victor die daar best een lekker stuk in ziet voor wat keurig vermaak met folteringen, dissectie etc. en haar dus ontvoert als volgend speeltje. Goed dus voor een flitsende finale. Een heel degelijke akelige thriller, veel actie, en zoals tegenwoordig bij alle Aspe thrillers een finale die heel abrupt en vlug komt, maar die wel alle eindjes opruimt. Het enige probleem is dat je als lezer een afstand moet nemen met de TV-reeks, want de verhaallijnen over de personages wijken vaak van mekaar af. Beschouw beide gewoon als twéé verhaallijnen over Van In en geniet van beide.

Eddy C. Bertin (4)


Originele Titel  I  Manteau  I  2011  I  Paperback  I  301 Blz.  I  9789022326152

 
Foto
Echte en valse vampiers voor de kids
Een leuk griezelboek voor de kids vanaf 7 jaar, die weten tegenwoordig toch bijna even veel over vampiers als de schrijvers. Dit is geen nieuw boek, maar gewoon een bundeling van vier oudere korte boekjes van van Loon uit 1992-1994: Bang voor vampiers, De vampierclub, De meester is een vampier, De vampiertand. Overwegend grappige verhalen over valse maar soms ook echte vampiers, tja, voor 7+ kan je geen horror verwachten! De verhalen zijn heel eenvoudig en lineair, met leuke personages, veel actie en grapjes, en wat sobere griezel, dus best bruibaar om aan je kroost voor te lezen zonder dat het er veel nachtmerries aan over houdt. Leuke illustraties (nu in kleur) van Hugo van Look.

Eddy C. Bertin (4)


Originele Titel  I  Leopold  I  2011  I  Gebonden  I  153 Blz.  I  9789025859305  I  Paul van Loon

 
Foto
Inspecteur Logan McRae krijgt de opdracht om een gewelddadige verkrachter van oude mannen, die zijn straf heeft uitgezeten te gaan helpen bij het betrekken van een huis. Deze verkrachter genaamd Richard Knox wordt begeleid door ene hoofdinspecteur Danby waar Logan al vlug mee in de clinch ligt.
In het begin lijkt het op een routineklus maar algauw komen er kapers op de kust want Richard Knox was ook een bankier voor een van de grootste maffia-bazen van het land, en na diens overlijden zijn zware criminelen op zoek naar het geld. En als dan Richard Knox weet te ontsnappen van zijn begeleiders dan zijn de rapen echt gaar voor inspecteur Logan McRae.
Dit alles maakt het dit tot een zeer spannend en met veel humor geschreven boek,en ik wacht nu al in spanning op zijn volgend boek.

Ad Buit (4)



Dark Blood  I  Unieboek  I  2010  I  Paperback  I  Blz. 414  I  9789047515579  I  Stuart MacBride

 
Foto
Verleidelijk en gevaarlijk: de dochters van de duisternis.
Sergio Patio, een knappe en aristocratische man, woont in een mooie villa in Brentwood, Californië. Zijn familie bestaat uit mevrouw Fennel, een oudere dame die het huishouden verzorgt, en zijn drie aangenomen dochters: de 13-jarige Marla, de 16-jarige Lorelei, de ik-figuur, en de wat oudere Ava. Hen worden twee regels in het hoofd gedrukt: wees nooit bang voor het duister, en: wordt nooit verliefd. Lorelei heeft het lastig met veranderingen die zij voelt in haar lichaam en haar zintuigen. Als een knappe student open interesse toont voor haar laat ze zich verleiden tot een nachtelijke ontmoeting, wat slecht afloopt. De knappe jongen verandert in een vampier en Lorelei wordt op het nippertje gered door haar vader die korte metten maakt van de vampier. Door dit voorval beseft Lorelei dat haar vader in werkelijkheid ook een vampier is, en leert dat zijn familie er een van velen is die in het geniep onder de mensen wonen, steeds beducht voor ontdekking: ze verhuizen om de haverklap, en confrontaties met afvallige vampiers. De beeldschone meisjes worden opgeleid tot verleidsters, wiens enige taak is één keer elke maand een slachtoffer in huis te brengen om papa te voeden. Als ze ‘volgroeid’ zijn, op het hoogtepunt van hun schoonheid en macht, verlaten ze de familie voor een mysterieuze lotsbestemming. Ieder wil papa’s uitverkorene zijn, en de concurrentiestrijd tussen de ‘zusjes’ wordt intenser en gemener. Ava is momenteel de uitverkorene maar Lorelei zit haar op de hielen. Dan wordt Lorelei echter verliefd op Buddy, een medestudent, en het verhaal komt in een stroomversnelling. Dit leidt tot de ontrafeling van enkele mysteries (die niet zo verrassend blijken) en antwoorden op alle vragen die Lorelei heeft over zichzelf, haar ware ouders en haar lotsbestemming. Een duistere romance, slechts enkele beperkte scènes gaan een beetje in de horror richting, vlot en boeiend geschreven al worden de zielenroerselen erg breed over de pagina’s uitgesmeerd. De auteur die al vele jaren de Virginia Andrews boeken schrijft levert een best originele kijk op de vampiermythes, hoewel dit meer op ‘Twilight’ lijkt dan op ‘Dracula’. Hoewel het eerder abrupte open einde uitnodigt voor een vervolg, is dit effectief een stand-alone roman, de auteur is inmiddels bezig met een andere cyclus.

Eddy C. Bertin (4)


Originele Titel: Daughter of darkness I  De Kern  I   2010-2011  Paperback  335 Blz. I  9789032511937  I  Virginia Andrews

 
Foto
Wat als je de tijd kon veranderen?
Jake Epping, leraar en een heel alledaagse man, bezoekt regelmatig zijn vriend Al die een goedkope burgertent uitbaat. Maar Al is stervend en wil tot elke prijs een geheim meedelen aan zijn vriend. Op Als verzoek gaat Jake in diens achterkeuken, daalt tot zijn verbazing enkele treden af die er zonet niet waren en belandt in 1958. Hij verkent het verleden even en het blijkt heel reëel te zijn, waarna hij totaal onthutst de spooktreden weer opgaat en weer in zijn tijd komt. De mysterieuze scheur in de tijd is er al ettelijke jaren en leidt telkens naar dezelfde dag in 1958. Ongeacht hoelang je in het verleden blijft, in het heden verstrijken slechts twee minuten. Al heeft een verandering aangebracht in het verleden: hij redde een meisje van een ongeval dat haar verlamd maakt, maar zo ontdekte hij dat de tijd niet wil veranderd worden. Als je een tweede keer in het verleden gaat komt een reset die wat je de vorige keer veranderde, teniet doet. Al heeft een obsessie: 22-11-1963, de dag dat John F. Kennedy in Dallas doodgeschoten werd door Lee Oswald. Als laatste wens is dat Jake nu zijn taak overneemt: als Kennedy blijft leven komt er waarschijnlijk geen oorlog in Vietnam, worden vele duizenden levens gered en zal het heden er heel anders uitzien. Jake laat zich overtuigen nadat hij zelf eerst een experiment met het verleden doet als test. Dan gaat hij terug naar 1958, hij heeft nu vijf jaar om zich voor te bereiden en Lee Oswald tegen te houden. Een intrigerend idee, Jake moet zich trainen om iemand te vermoorden, wordt regelmatig tegengewerkt door de tijd zelf die probeert zijn veranderingen tegen te houden, en wordt zelfs verliefd. De problemen stapelen zich op en naarmate de fatale datum nadert komen we in een stroomversnelling. Een fascinerende kijk op een Amerika dat nu meer dan 50 jaar verder is. King werkt zoals altijd zijn personages levensecht uit, verliest zich soms wel teveel in nevenzaken maar ondanks de lengte van 879 pagina’s blijft het boek boeien, je leest gewoon door, je moet weten hoe het afloopt en wie de winnaar wordt: Jake, Oswald of de tijd zelf. Ja, er zitten enkele paradoxen in de interne logica van de resets, maar je krijgt de tijd niet om je daarin te verdiepen. King heeft hier enorm veel opzoekingswerk voor gedaan, je verkent het Amerika van de jaren ’50-’60 in alle kleinste details. King had het idee voor dit boek al in 1972 maar slaagde er toen niet in het af te maken. Je krijgt hier alles: nostalgie, geweld, actie, romantiek en een bescheiden vleugje sciencefiction. Zeker lezen, maar voorzie er enkele dagen voor!

Eddy C. Bertin (5)


Originele Titel: 11/22/63 I  Luitingh  I  2011  I  Paperback  I  879 Blz.  I  9789024542192  I  Stephen King

 
Picture
De zachtmoedige Edgar Roy wordt gevangen gehouden in Cutter’s Rock, een zwaar beveiligde staatgevangenis. Hij wordt ervan beschuldigd een seriemoordenaar te zijn nadat men hem bij zes lijken in zijn schuur heeft gevonden.
Advocaat Bergin neemt zijn verdediging op zich en roept de hulp in van twee privédetectives namelijk Michelle Maxwell en Sean King. Wanneer zij op weg zijn naar het trefpunt vinden zij echter Bergin dood in zijn auto. Heel even worden zij als verdachte aanzien en wat hen vooral verwonderd is het feit dat de FBI wordt ingeschakeld en dat dit vliegensvlug gebeurd. Wat speelt hier? Dit is voor hen een reden te meer om te zoeken naar de moordenaar van Bergin en vooral wat het verband is met Edgar Roy die als een zombie in de gevangenis zit. Deze bizarre man beschikt over een uniek stel hersenen en langzaam wordt duidelijk dat het geheim iets te maken heeft met de nationale veiligheid.
Er zijn diverse partijen bij betrokken en er worden lelijke spelletjes gespeeld waarbij nog meer mensen vermoord worden en de moord vaak nog in de verkeerde schoenen wordt geschoven. Wie is hiervoor verantwoordelijk en vooral wie is er nog te vertrouwen.
David Baldacci weet ons met dit boek weer in de ban te houden tot de allerlaatste bladzijde. De puzzelstukjes laat hij slechts met mondjesmaat in elkaar vallen en af en toe wordt de lezer net als Michelle en Sean op het verkeerde been gezet. Een thriller van formaat die je met moeite opzij legt.

Caroline Van den Neste (5)


The Sixth Man  I  Bruna  I  2011  I  Paperback  I  Blz. 366  I  9789022999011  I  David Baldacci

 
Picture
Rhine, een jonge meid van 16, neemt deel aan een bruidskeuring van jonge meisjes. Zij wordt samen met twee anderen uitgekozen, meegenomen in een auto en gedrogeerd met slaapgas en in haar nieuwe huis opgesloten. Wanneer zij wakker wordt, voelt ze zich ellendig, ze mist haar tweeling broer en wil zich niet echt schikken in haar nieuwe rol. Zij wordt Linden’s eerste vrouw als zijn vorige vrouw Rose sterft. Langzaam krijgt zij een band met Jenna, die zich ook niet schikt in haar lot, maar wel meegaat in het verhaal. Cecily daarentegen is nog zo’n kind, die zich maar wat graag vrouw laat maken en baart als eerste een kind. Rhine strijdt met haar gevoelens en smacht naar vrijheid. Meer dan eens probeert zij te ontsnappen, wetende dat zij nog slechts vier jaar te leven heeft.
Lauren Destefano schetst ons een wereld waar de eerste generatie zo goed als onsterfelijk is, doch waar de kinderen van deze generatie al vroeg sterven. Vrouwen halen de leeftijd van 20, mannen de leeftijd van 25. Zij laat ons steeds nadenken over de vraag wat wij zouden doen als wij weten dat wij over een paar jaar zouden sterven. Wie kan je in deze wereld vertrouwen? Wat is echt en wat is holografisch?
Een echte pageturner van formaat met prangende vragen.

Caroline Van den Neste (4)


  The Chemical Garden Trilogy  I  Van Holkema & Warendorf  I  2011  I  Paperback  I  Blz. 351  I  9789047516682  I  Lauren DeStefano

 
Picture
Wat een heerlijk boek was dit om te lezen, het verhaal gaat over een lifter, dit is crimineel jargon voor iemand die informatie achterhaalt voor de onderwereld. Deze lifter zit achter een gezin genaamd Kessler aan, waarvan de man een aan zijn bureau gekluisterd rechercheur is die alleen routinezaken doet bij fraudezaken. En dus heel verbaasd is dat hij het doelwit is van deze lifter genaamd Henry Loving.
Maar met hulp van FBI agent Corte duiken ze onder, maar dan begint het spel pas goed. Want achter welk lid van de familie zit de lifter nou echt aan, zodat Corte al zijn ervaring en de nodige back-up nodig heeft om te overleven.
Elke keer als je denkt dat het gebeurd is, neemt het verhaal een andere wending wat je totaal verrast, en zo blijft dit boek tot de laatste bladzijde superspannend en vooral verrassend.
Dit boek verdient een 5 in hoofdletters.


Ad Buit (5)


Edge/Unieboekboek  I  2011  I  Paperback  I  Blz. 438  I  9789047516019  I  Jeffrey Deaver

 
Picture
‘Mecano’ is het levensverhaal van muzikant en kunstenaar Dirk Polak (1953). Hij doet uitvoerig verslag van zijn leven, startend bij zijn geboorte, jeugd waar hij een eerste doosje Mecano kreeg, zijn tienerjaren en daarna natuurlijk zijn relaties met vrouwen en zijn manier om kunst te maken.
Hoewel hij een goede schrijfstijl heeft en op die manier probeert de lezer in de ban te houden, laat hij zich af en toe verleiden tot enorme uitwijdingen, bijna dagboekstijl.
Hij beschrijft zijn relatie met bekende Nederlanders zoals Theo van Gogh, Rob Scholte en Ramses Shaffy. Ook zijn junk verleden schuift hij niet onder de mat. Hij is heel openhartig en bovenal zien wij steeds zijn fascinatie voor het prachtige constructiespeelgoed mecano terugkomen. Dit zal uiteindelijk zijn inspiratiebron blijven.
De zwart/wit foto’s zorgen voor een extra persoonlijk tintje en bieden zeker een leuke aanvulling. Vooral interessant om mecano in diverse vormen te zien voorbij komen.
Dit is een boek voor iemand die geïnteresseerd is in het wel en wee met alle voor- en tegenspoed van een kunstenaar.

Caroline Van den Neste (4)


Oorspronkelijke titel  I  Lebowski  I  2011  I  Paperback – Blz. 320  I  9789048808328  I  Dirk Polak

 
Picture
Anchorage-in-Wijnland is de ijsstad op de rotsige zuidkust van een eiland in de uithoek van het Dode continent. Wren woont er samen met haar ouders. Een ruzie met haar ouders is het begin van haar avontuur. Zij gaat even wandelen en uit nieuwsgierigheid volgt zij hem naar diens geheime ontmoeting. Helaas wordt zij ontdekt en opgepakt door de straatjongens die haar nu aanzetten tot het stelen van het Blikken Boek. Dit boek is een oud mysterieus boek waar niemand goed weet wat er in vervat is. Zij wordt echter meegenomen in de Klit, een soort van onderzeeër en meegenomen. In Grimsby worden zij echter allemaal opgepakt en tot slaven gemaakt. Haar doodongeruste ouders zijn ondertussen op zoek naar haar en redden in Grimsby andere straatkinderen, doch Wren is niet meer daar te vinden.
In het tweede deel van het boek zien wij Wrens poging om te ontsnappen, doch helaas mislukt dit. Er volgen nog diverse andere pogingen, doch opeens blijken velen het Blikken Boek te willen. Hierbij gaan ze zelfs over lijken. Iedereen lijkt iedereen te bestoken. Wie is vijand en wie niet, is voor Wren zelfs niet meer duidelijk.
Philip Reeve beschrijft een wereld waar steden elkaar bestoken, waar mens en machine zich voortbeweegt middels de meest eigenaardige voertuigen.

Caroline Van den Neste (3)


Infernal Devices  I  Boekerij  I  2011  I  Paperback  I  Blz. 317  I  9789022554647  I  Philip Reeve