Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Picture
Bekende en verdachte doden komen weer tot leven in Antwerpen.
Fernand Auwera kreeg dit jaar de Provinciale Prijs voor Letterkunde van de provincie Antwerpen voor zijn verzameld (volumineus en gevarieerd) werk, dus is het wel leuk meegenomen dat dit boek zich specifiek in Antwerpen afspeelt. Wally Walvisch (met die naam weet je al dadelijk dat hier ook met de lezer een loopje gaat genomen worden) wordt ingehuurd als coördinator voor een groep acteurs, voor wie hij hotels moet verzorgen in Antwerpen, lekker met hen gaan eten en nergens naar de prijs kijken. Voorwaarde is dat die acteurs enkel mogen aangesproken worden met de naam van hun personages, en die zijn wel heel vreemd. Wat denk je van Wernher von Braun, William Calley, Joseph Goebbels, Heinrich Heydrich, Douglas Haigh, Bomber Harris en als vreemde eend in de bijt Cyriel Verschaeve. Verder in het boek krijgen we dan nog Marilyn Monroe erbij die elke nacht een andere ‘acteur’ seksueel moet verwennen. Voor de historisch onkundige lezer krijg je bij elk ervan een historische toelichting, het is dus overwegend een groepje rechtse oorlogsmisdadigers. Wally kwijt zich voorbeeldig van zijn taak maar krijgt toch reservaties. Behalve met elkaar discussiëren doen de acteurs niet veel, van een filmscript wordt niet gesproken. Dan beginnen een aantal vreemde verdwijningen en aanslagen in Antwerpen, altijd gericht op specifiek rechtse doelwitten. De lezer verneemt al dadelijk dat het geen acteurs zijn maar de echte doden die door God uit de hemel geplukt zijn (waarom zaten die daar? vraagt de lezer zich af) en weer naar de aarde in het heden gestuurd. Het doel van dit alles? Het scheppen van chaos en wanorde: door rechtse doelwitten krijgt links de schuld. Waarom dit alles, wat is het einddoel? Daarover wordt heel wat gepraat. Hoe doen ze het? Wel, ze hebben blijkbaar mysterieuze krachten meegekregen van God die ze ook gebruiken. Waarom doet God dit? Dat is de hamvraag. Wally wordt wantrouwig en maakt contact met enkele jongeren om hem te helpen het mysterie op te lossen, maar dat slaagt er alleen in een angstpsychose te scheppen waarbij iedereen plots bang is voor een invasie van buitenaardse wezens die dan maar de Kameleons gedoopt worden. Een heel leuk idee en het leest heel vlot, maar ook erg fragmentarisch. Zowat iedereen komt nu en dan aan het woord, zelfs de auteur van het boek en zowaar God zelf, maar die verklapt weinig. Een boek dat niet in een categorie onder te brengen is: bizarre fantasy, zwarte humor, sociologische satire, politieke parodie, religieus statement, maar beslist geen Suspense. Alles draait om het zaaien van angst, twijfel en wantrouwen, het ontwrichten van de bestaande maatschappij, maar dat komt nooit echt uit de verf. Alsof God zelf om redenen die hijzelf alleen kent een krankzinnig spelletje begonnen is met de mensheid, en dat past natuurlijk best bij het Oude Testament. Misschien wil de auteur precies dat de lezer zich nu de vragen stelt waarop hij geen antwoord geeft, maar het eerder fletse einde is daarvoor geen excuus.

Eddy C. Bertin (3)


Originele Titel • Kramat • 2011 • Paperback • 238 Blz. • 9789079552511

 
Picture
Victor Frankenstein herleeft als nieuw supermonster
Als je met dit boek begint, lees je beter eerst de vorige van de reeks: ‘De verloren zoon’, ‘Stad van de nacht’ en ‘De levende doden’, anders ga je niet veel begrijpen van wie wie is en wat er gebeurt. Koontz schreef dit oorspronkelijk als een TV-reeks, en je merkt al vlug dat de structuur van de hoofdstukken feitelijk afgestemd is op TV-afleveringen met ruimte voor commercials. De eerste twee werden samen geschreven met respectievelijk Kevin J. Anderson en Ed Gorman, vanaf deel 3 is het Koontz solo. Op het einde van boek 3 kwam Helios alias Victor Frankenstein aan zijn einde, maar Deucalion weet dat Helios op een of andere manier nog leeft. Deucalion was Frankensteins eerste schepping, een wezen met superkrachten dat zich door ruimte en tijd kan verplaatsen door de kracht van zijn geest. Hij contacteert de vaste strijders van dienst, Michael Maddison en Carson O’Connor, ex-politie en nu privé speurders, nu ook gehuwd en ouders van een dochtertje wat hen wel voorzichtiger maakt. Helios is er inderdaad in geslaagd een kloon te maken van zichzelf, een super intellect dat mensen beschouwd als minder dan insecten. Waar de originele Helios een superras probeerde te scheppen en de wereld te domineren heeft de nieuwe Helios maar één doel: de gehele vernietiging van het universum. Koontz speelt gratuit leentje-buur bij ‘Invasion of the Body Snatchers’, zijn schepsels moorden hele steden uit en vervangen de mensen door duplicaten. Slechts enkelen ontsnappen en begrijpen wat er gebeurt. Deucalion, Michael en Carson komen in contact met Erika 5 en de knotsgekke Joko, en dit bizarre groepje vat de strijd aan tegen het supermonster Helios. Een bizarre en heel SF-georiënteerde versie van Shelleys originele verhaal, gesitueerd in het hedendaagse New Orleans. Het leest heel vlot als een comic strip, veel actie en ook een meegenomen dosis gruwel, veel ironie en vaak kolder humor. Ook veel overbodige details en uitgesponnen dialogen die niet echt ter zake doen, Koontz heeft al jaren last met het meer-woorden-dan-nodig syndroom. Geen grote horror literatuur, het leest gewoon lekker. Het finale boek zal ‘De dodenstad’ worden.

Eddy C. Bertin (3)


Dean Koontz’ Frankenstein: Book Four, Lost Souls • Poema • 2010-2011 • Paperback • 336 Blz. • 9789021010557

 
Picture
Chaos dreigt in twee werelden
Dit is het vierde en op zichzelf leesbare deel van de reeks ‘De Fantasiejagers’, begonnen met ‘De Fantasiejagers’, ‘Droomloos’ en ‘Angstdroom’. De emowereld en de ratiowereld zijn met elkaar verbonden. De emowereld wordt bewoond door zowat elk mythisch wezen dat je kan bedenken: weerwolven, vampiers, heksen, trollen en heel wat meer, inclusief een resem oude vergeten goden. De ratiowereld is de werkelijkheid van de gewone mens, maar dromers overschrijden de grens soms en komen in de emowereld wat vaak voor heel grappige situaties zorgt. Een mysterieuze Raad beheert de verbinding tussen beide werelden maar doet verder weinig. Het is aan de groepen Fantasiejagers om opduikende problemen op te lossen, en die zijn er bij de vleet. Magische voorwerpen uit de emowereld worden verkocht in de ratiowereld met gevaarlijke consequenties. In beide werelden beginnen mysterieuze vortexen op te duiken die de gedragingen van mensen en wezens in beide werelden beïnvloeden: in de ratiowereld ontstaat gevaarlijk irrationeel gedrag en in de emowereld verliezen magische wezens hun krachten en krijgen een negatief en passief wereldbeeld. Kate De Lille en haar gezel, de vampier Kalon, zijn lid van de groep Fantasiejagers geleid door Gehlen Tomin, maar zij krijgen geen vat op wat er gebeurt en waarom. Kate zelf wordt als het ware besmet, gooit haar gezel buiten en heeft in  niets meer interesse behalve in het opsporen van haar eigen stamboom, terwijl intussen beide werelden in chaos verzinken. Een heel vlot en leuk fantasy verhaal waarin iedereen in de problemen geraakt als Kate zichzelf niet terugvindt. Veel bizarre wezens, grappige situaties en wat inside jokes (de herkomst van de vampier Kalon, een verwijzing naar Mr. Spock) en ook wat lichte erotiek. Heel leuk ook zijn de citaten van diverse auteur boven elk hoofdstuk die uiteraard telkens iets te maken hebben met dromen. Kate’s zoektocht is niet ten einde, maar ze ontdekt wel meer over de mystieuze Raad en de essentie van beide werelden. Misschien had ze dat liever niet geweten. Wordt dus zeker vervolgd. In de reeks ‘Meesters in Magie’.

Eddy C. Bertin (3)


Originele Titel • Kramat • 2011 • Paperback • 320 Blz. • ISBN: 9789079552481

 
Picture
Opnieuw kunnen wij genieten van een prachtig drakenavontuur met Caramon en Raistlin als hoofdfiguren. Raistlin streeft naar de ultieme macht en gaat hiermee de strijd aan tegen de draken van de duistere koningin Tachisis. Caramon probeert samen met zijn vrienden de grote Catastrofe af te wenden en ervoor te zorgen dat zijn broer niet alle macht kan grijpen. Het is een avontuur voor velen met hoogtepunten en ook verliezen.
De halfelf Tanis wordt gevangen genomen door Kitiara, de halfzus van Raistlin en Caramon. Zij is immers voor de koningin van de duisternis op zoek naar Berem, de man met de groene edelsteen die het lot van heden en verleden in handen heeft. In de hoge torens van magie proberen magiërs de zware proeven af te leggen om zich zoveel mogelijk macht toe te eigenen. Vaak gaat dit gepaard met hun dood. De vrienden bevinden zich op volle zee samen met Berem wanneer hun schip vergaat. Zij weten op dat moment echter niet dat hij zo waardevol is, hij is zich daar zelf ook niet van bewust. Pas in het laatste deel zal de strijd echt losbarsten en zullen alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Tot dan is het ook voor ons onduidelijk wie nu de macht zal grijpen en op welke manier.
Dit boek is met recht een daverend slotdeel met de avonturen van ware helden in een tijdloze wereld.

Caroline Van den Neste (4)


Dragons of Spring Dawning • Luitingh • 2009 • Pocket • Blz.: 365 • 9789024550661

 
Picture
en nieuwe reeks, Frieda Klein een nieuwe heldin
Het Britse echtpaar Nicci Gerard en Sean French heeft als ‘Nicci French’ al een hele reeks psychologische thrillers geschreven die zich meestal in een kleinschalig milieu afspeelden en met heel herkenbare thema’s. Dit nieuwe boek is het eerste van een ambitieus project. Frieda Klein is psychoanalytica, altijd klaar voor haar patiënten en vrienden, maar tegelijkertijd erg teruggetrokken en op zichzelf. Ze heeft de neiging de werkelijkheid buiten haar bestaan te houden en ontspant zich door lange nachtelijke wandelingen door de minder gekende delen van Londen, een stad die hier bijna als nevenpersonage fungeert. Een van haar patiënten, Alan Dekker, heeft een grote kinderwens en vertelt haar dat hij droomt van een jongen met rood haar en sproeten. Als kort daarop een kleine jongen met dat uiterlijk verdwijnt, gaan de alarmbelletjes rinkelen bij Frieda. Zij komt in contact met de politie, hoofdinspecteur Malcolm Karlsson en rechercheur Yvette Long, maar kan Frieda hen helpen het jongetje levend terug te vinden? De link wordt gelegd met een verdwijning in 1987, toen de 5-jarige Joanna verdween. Haar zusje, de toen 9-jarige Rosie, voelde zich schuldig en is in de voorbije 22 jaar dat trauma niet te boven gekomen. Maar is er wel een echt verband tussen de twee verdwenen kinderen, met 22 jaar daartussen? Dit is geen keiharde thriller, wel een zorgvuldig uitgesponnen psychologisch mysterie waarin de auteurs de lezers regelmatig op valse sporen zetten. Niets is wat het lijkt, goed overwint niet altijd alles, en de lezer wordt verrast door een akelige finale. Een hele resem wel verzorgde personages, een sympathieke zei het soms wat wereldvreemde heldin, een vlot verhaal dat soms wat traag verloopt, met terloops wat bizarre humor. De vele nevenverhalen eisen wel dat de lezer zijn aandacht bij het boek houdt. Dit is het eerste van een geplande reeks van acht romans waarin Frieda Klein en de andere personages zullen evolueren, ouder worden met de tijd. Voorzien van een gedeeltelijk stadsplan van Londen waar Frieda’s wandelingen haar heen brengen. Een beloftevolle start van wat ik verwacht een enorm degelijke en populaire reeks te worden.

Eddy C. Bertin (4)


Blue Monday • Anthos • 2011 • Paperback • 371 Blz. • 9789041414649