Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Woensdag 8 december start de tweede editie van het ‘3D Stereo Media’-festival in Luik. Het festival brengt regisseurs, wetenschappers, technici en bioscoopuitbaters samen en toont de stand van zaken van film en televisie in drie dimensies.

Picture
Het brede publiek is ook welkom en kan op een uitgebreide expositie met 3D kennismaken. De oppervlakte van de expositieruimte is tegen vorig jaar verdubbeld. Een postertentoonstelling geeft technische en wetenschappelijke uitleg. De universiteit van Reims, 3DTV Solutions en de RTBf stellen de opnamestudio van de toekomst voor: dankzij een camera met acht lenzen worden beelden in autostereoscopie opgenomen en uitgezonden. Bij dit procédé kan je op tv naar 3D kijken zonder dat je een speciaal brilletje nodig hebt. Bovendien worden er 3D live uitzendingen voorzien van opnames die her en der in Luik plaatsvinden. Via een 3D satellietverbinding van Eutelsat wordt een presentatie, die in New York wordt gegeven, rechtstreeks op een negen meter groot scherm in 3D geprojecteerd.

Galaxy Studio’s stelt drie dimensioneel geluid voor. De gekende stereo- en surroundformaten beslaan slechts twee dimensies en blijven dus in het platte vlak. Bij Auro-3D worden er echter extra speakers op de derde as geplaatst, loodrecht op het vlak. Er hangt dus ook een speaker in de hoogte.

Tegelijkertijd loopt er in cinema Sauvenière in het centrum van Luik een filmfestival met uitsluitend 3D-prenten. De Belgische regisseur Ben Stassen van ‘Fly Me To The Moon’ en ‘Sammy’s Avonturen‘ zit de internationale jury voor. De beste films worden met een ‘Kristallen Perroen’ bekroond. De prijs werd ontworpen in de ateliers van Val Saint-Lambert. De films in competitie zijn in drie categorieën verdeeld: langspeelfilms, korte films en alternatieve inhoud. Onder die laatste noemer vallen concerten, documentaires, sportwedstrijden en reclameboodschappen.

Het publiek krijgt tijdens het filmfestival ondermeer natuurbeelden in ‘Distant Thunder‘ over olifanten in de Afrikaanse vlaktes en ‘Connect To Hong Kong Nature’ over de vele diersoorten in de wetlands van Hong Kong. In ‘Sea Rex 3D’ worden dinosauriërs tot leven gewekt. SF&F-liefhebbers kiezen voor het Koreaanse ‘27 Years Later’ of ‘Amphibious’ van Brian Yuzna, waarin marineonderzoekers nabij Sumatra een bovennatuurlijk zeemonster ontdekken. Horror- en thrillerfanaten kunnen naar ‘Iron Doors 3D’. Muziekliefhebbers worden verwend met ‘Vampire Weekend Live In Turin’ met de indierockgroep Vampire Weekend uit New York en ‘Die Fantastischen Vier’ over de gelijknamige Duitse hiphopformatie. Ten slotte is er een 3D versie van Nic Balthazars ‘Dance For The Climate’.

3-D FILMFESTIVAL
8 – 9 december 2010
Cinema Sauvenière, Luik

3D TECHNOLOGIEFESTIVAL
8 – 10 december 2010
Congrespaleis, Luik

Meer info:
www.3Dmedia2010.com

Frank Beckers

Leave a Reply.