Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Feesteditie

Editie 2011 is al de dertigste editie van Anima, het festival van de animatiefilm. Dit wordt tussen 4 en 13 maart uitgebreid in Flagey gevierd.

Openingsfilm is ‘The Barrowers’. De Japanner Hiromasa Yonebayashi van de bekende Ghibli Studio’s regisseerde deze film. Elke liefhebber van animatiefilms heeft wellicht al werk uit deze studio gezien: ‘Ponyo  On A Cliff By The Sea’, ‘Spirited Away’, ‘Howl’s Moving Castle’ of ‘Prinses Mononoke’. Dit zijn trouwens allemaal films waar Hiromasa Yonebayashi aan meewerkte. (© affiche: Brecht Evers & Folioscope)
Picture
Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag werden Billy Plympton, Peter Lord van ‘Aardman’ en Kevin Deters en Stevie Werner van ‘Walt Disney’ en anderen uitgenodigd. Zij tonen fragmenten van films die op stapel staan.

Meer dan honderd producties

In totaal krijgt het publiek niet minder dan honderdachttien korte films en twaalf langspeelfilms te zien. De langspeelfilms komen uit elf landen: Duitsland, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, Noorwegen, Rusland, Servië, Finland en Zweden. Bij de langspeelfilms voor volwassenen zitten er twee sciencefictionfilms: het Servische ‘Technotise: Edit & I‘ en de anime ‘Summer Wars’. ‘Technotise: Edit & I’ speelt zich af in Belgrado in 2074. In ‘Summer Wars’ breekt een virus uit in de onlinegemeenschap Oz. Fantastiek is er in de Japanse prent ‘Oblivion Island ? Haruka And The Magic Mirror‘, waarin de zestienjarige Haruka in een geheime plek in de vierde dimensie belandt. Daar ontdekt het meisje de voorwerpen die door iedereen vergeten werden. Muziekliefhebbers houden vermoedelijk van ‘Chico & Rita’ met zijn zwoel liefdesverhaal in de Cubaanse jazzscène.

Bovendien worden er negen retrospectieven vertoond, waaronder ‘Chilemonos’ over animatiefilms in Chili, ‘Arresting Irish Animation’ over Ierse animatiefilms en een sectie over Roemeense films.

Focus op Duitsland

Dit jaar is Duitsland gastland op Anima. Daarom zijn er ook retrospectieven aan de Duitsers Gil Alkabetz en Andreas Hykade gewijd. Het filmmuseum in Brussel brengt klassiekers van onze oosterburen: ‘Die Abenteuer des Prinzen Achmed’ uit 1926 van Lotte Reiniger, ‘Felidae’ uit 1993 van Michael Schaak en ‘Die Konferenz der Tiere’ uit 1969 van Curt Linda. Ook Duits zijn enkele korte avant-gardefilms uit de jaren dertig van Berthold Bartosch, Oskar Fischinger en Lotte Reiniger.

Man bijt hond

Jaarlijks richt Anima twee, drie kleine tentoonstellingen in. Dit jaar is er ‘Beast Animation’, de ploeg achter de begingeneriek voor ‘Man Bijt Hond’. Zij brengen kartonnen en houten vouwdecors en personages met zich mee.

Een tweede tentoonstelling is opgebouwd door het ‘Collectief Atelier Zorobabel’. Deze groep organiseert workshops voor kinderen, jongeren en volwassenen en toont de resultaten van deze ateliers.

Extra

Onder de noemer speciale evenementen gaan de Animeernacht, de Cartoon d’Or met de beste Europese korte animatiefilms en meerdere muziekoptredens schuil.

De affiche van Anima 2011 werd door Brecht Evens ontworpen. Brecht Evens tekende de strip ‘Ergens Waar Je Niet Wil Zijn’. Het verhaal werd in 2009 door uitgeverij ‘Oogachtend’ gepubliceerd. De tekenaar kreeg onlangs de ‘Prix de l’Audace’ op het stripfestival van Angoulême voor de Franse vertaling van zijn stripverhaal. Vorig jaar won hij al de Willy Vandersteenprijs.

ANIMA 2011
4 – 13 maart 2011
Flagey, Elsene
Cinematek, Brussel

Meer info:
www.animatv.be
www.bdangouleme.com

Frank Beckers

Leave a Reply.