Offscreen reist Outer Space -                       Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
                      Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Offscreen, het festival van de bizarre films

Op 9 februari 2011 start de vierde editie van het Offsceen filmfestival. Op Offscreen krijgt de bezoeker cultfilms, bevreemdende films, experimentele films, onafhankelijke films en extravaganza te zien, kortom, films ‘met een hoek af’ zoals organisator Dirk Van Extergem de geselecteerde films omschrijft.
Sciencefiction

Offscreen groepeert zijn programma jaarlijks in vier modules met telkens een ander thema. ‘Outer Space’ is het onderdeel dat me natuurlijk het meest aanspreekt. Maar liefst vijfentwintig sciencefictioncultfilms en sciencefictionklassiekers worden in Cinema Nova en het filmmuseum Cinematek getoond. Alle films dateren van voor het digitale tijdperk zodat de speciale effecten vermoedelijk vaak naïef en voorbijgestreefd zullen overkomen. Naar Offscreen ga je niet om een ‘mooie’ film te zien, maar om interessante films te ontdekken.

‘Outer Space’ brengt enkele klassiekers zoals ‘Alien’ van Ridley Scott en ‘Dark Star’ van John Carpenter. Bovendien is het festival een uitgelezen kans om kennis te maken met de sciencefictionfilm uit het voormalige Oostblok. Uit de Sovjet-Unie zijn er ‘Aelita’ en ‘Planeta Bur’. Hier zal ik later in Cerberus Online nog uitgebreid op terugkomen. ‘Aelita’ is de eerste Sovjetrussische sciencefictionfilm. De zwart-wit film uit 1924 speelt zich af op Mars, waar koningin Aelita over een kapitalistische maatschappij regeert. In ‘Planeta Blur’ landen kosmonauten op Venus, waar ze door allerlei monsters belaagd worden.

Tsjecho-Slovakije is vertegenwoordigd met de New Wave productie ’Ikarie XB 1’, waarin ruimteschip Ikarie XB 1 naar intelligent leven zoekt op de planeten rond Alpha Centauri. Uit de DDR is er ‘Im Staub der Sterne’ en uit Polen ‘On The Silver Globe’.

Face-Off, avant-premières, Kungfufilms

‘Face-Off’ is een tweede onderwerp. Hier worden de gevolgen van gezichtstransplantaties onderzocht. Deze module toont onder andere ‘Seconds’ van John Frankenheimer en ‘The Face Of Another’ van Hiroshi Teshigahara.

Een vast ingrediënt van Offscreen zijn de avant-premières. De openingsfilm ‘Rubber’ van Quentin Dupieux en animatiefilm ‘Goodbye Mr. Christie’ van minimalist Phil Mulloy. Eregast Monte Hellman brengt zijn nieuwe prent ‘Road To Nowhere’ mee, zijn eerste film in eenentwintig jaar. Monte Hellman heeft een reeks acid westerns geregisseerd, waaronder ‘The Shooting’ en ‘Ride In The Whirlwind’ met Jack Nicholson in een hoofdrol. Jack Nicholson schreef daarenboven het scenario van ‘Ride In The Whirlwind’. Monte Hellman geeft daarnaast ook nog een masterclass in filmschool Rits.

Kungfu films zijn dit jaar de vierde module. Kungfuvechters demonstreren hun kunsten in ’36 Chambers Of Shaolin’ en ‘Pole Fighter’. Filmcriticus Tony Rayns uit Groot-Brittannië bespreekt de Kungfu films van Studio Shaw Brothers uit Hong Kong.

Extra

Samen met Kortfilm.be richt Offscreen een kortfilmavond in met ongewone kortfilms. Zaterdagavond 26 februari is er de jaarlijkse 'Museum Night Fever' van de Brusselse musea, waarop twintig musea tot de late uurtjes geopend zijn. Jan Doense, de Nederlandse Mister Horror, presenteert die avond het twee uur durende ‘Animation Extravaganza’ in het Paleis van Schone Kunsten.

OFFSCREEN 2011
9 – 27 februari 2011
Diverse locaties in Brussel: Cinema Nova, Cinematek, Cinema Rits, Cinema Bozar
Een organisatie van vzw Marcel in samenwerking met Cinema Nova, Cinematek, Bozar Cinema, Cinema Rits, Cinema Zuid Antwerpen, Buda Kortrijk, Les Grinoux in Luik en Cinema Melkweg in Amsterdam.

Meer info:
www.offscreen.be

Frank Beckers

Leave a Reply.