Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Foto
Hoog in de lucht is niets wat het lijkt. Dat ervaren de crew en passagiers van Vlucht 582 van Los Angeles naar Sydney. De normaal veertien uren durende vlucht wordt verstoord als alle communicatie- en navigatiesystemen uitvallen, en dan begint de nachtmerrie pas. Het blind vliegende toestel belandt in een twilight zone van totale duisternis, alsof de buitenwereld opgehouden heeft te bestaan. Aan boord zijn enkele reizigers die ooit een bijna doodservaring hadden, zij zien en voelen dingen die de anderen niet kunnen zien of begrijpen. Een duistere macht is aan boord gekomen en gebruikt de grootste angsten van de reizigers om zich te manifesteren. Een claustrofobische occulte thriller die je zeker niet moet lezen als je vliegangst hebt. Lance diept de angsten en fobies van zijn personages goed uit en manipuleert de lezer handig tijdens de catastrofale vlucht van het verdoemde toestel, vermengt de realiteit (hij heeft zich goed verdiept in de werking en bediening van een vliegtuig) met het bovennatuurlijke en wat misschien de waanzin is die de duistere kracht aan boord haalde. Interessant en spannend, alleen de finale kan de opgebouwde suspense niet degelijk afronden.

Eddy C. Bertin (4)


Originele titel  I  Luitingh  I  2012  I  Paperback  I  304 Blz.  I  9789024538430  I  Jack Lance

 
 
Foto
De perfecte dysfunctionele familie… Mag ik u voorstellen: Bob Stone, Vietnam veteraan, sjoemelaar, in de tachtig of zo, geobsedeerd levensgenieter van drank en seks. Bob vindt een dode in de koffer van zijn wagen, weet wie dat een van zijn gangstervrienden Stiffy de dader is en besluit dat het veiliger is onder te duiken. Dat doet hij zowaar in Sunset Bay, een rusthuis dat ook vol veteranen zit. Buck Stone is zijn zoon die premiejager is en zijn vader te pakken wil krijgen. Cassy is Bucks ex die ook al eens met zijn vader stoeit. Dan is er nog zijn zoon Billy die een hekel heeft aan zijn pa, zijn grootvader als lichtend voorbeeld ziet en bezeten is door graffiti spuiten. Bob heeft zijn eigen begrafenis geregeld, officieel dood voelt hij zich veilig in Sunset Bay, tot Buck hem daar vindt. Intussen zijn de gangsters via Billy ook op zijn spoor en wordt het een gezellige familiale shoot-out. Een bizarre en enorm grappige mix van roman noir en kolder, vol flitsende dialogen, uitvergrote situaties waarin zowat iedereen iedereen manipuleert en bedriegt, en waarin je voortdurend op het verkeerde been gezet wordt. Uiterst vermakelijk en boeiend. De vergelijkingen met Tarantino en ‘The Sopranos’ zijn deze keer heel terecht. Bavo kreeg voor zijn vorige thrillers vol zwarte humor al de Schaduwprijs, de Diamanten Kogel en ettelijke eervolle vermeldingen.

Eddy C. Bertin (5)


Originele titel  I  Manteau  I  2012  I  Paperback  I  303 Blz.  I  9789022327081  I  Bavo Dhooge

 
 
Foto
Luce gaat op zoek naar zichzelf in verre verledens. Luce en Daniël zijn twee gevallen engelen, vervloekt om elkaar steeds weer in een andere tijd terug te vinden, te beminnen en dan sterft Luce, keer op keer, en wordt weer geboren waarna de cyclus herbegint. Beide zijn pionnen in een ingewikkelde machtsstrijd tussen bovennatuurlijke wezens, een strijd die teruggaat tot het begin der tijden. Voor meer details verwijs ik naar mijn besprekingen van de eerste twee boeken ‘Fallen’ en ‘Kwelling’, anders heb ik hier niet genoeg met twee of drie pagina’s. Luce wil de vloek verbreken en stort zich in het verleden, op zoek naar haar vroegere incarnaties en hun/haar relatie met Daniël. Ze belandt in Moskou in 1941, in Milaan in 1918, gaat steeds verder terug over Tahiti, Versailles, Londen en The Globe van Shakespeare, dan verder naar Jerusalem, China en Egypte, duizenden jaren voor Christus. Overal vindt ze zichzelf terug in andere lichamen, romantische historische avonturen, steeds achtervolgd door haar tegenstanders die haar, zoals ook Daniël proberen tegen te houden. Dit is een tussenroman, een aanloop naar de finale. Daniël vreest dat als Luce de tijd kan herschrijven, ze het einde der tijden kan inluiden. Luce nadert de periode wanneer alles begon, de Val, de strijd tussen alle machten. Hoe dat finaal zal aflopen, zullen we lezen in het volgende en laatste boek, waarin hopelijk alle losse eindjes van deze complexe reeks samengebracht zullen worden. Hier heeft ieder van de tegenspelers zijn eigen agenda, alleen de lezer tast nog voor een deel in het duister. Vlot leesbare fantasy voor tieners maar probeer het niet te begrijpen als je de vorige delen niet las. Inmiddels is een bundel parallelle verhalen verschenen in de reeks, ‘Fallen in love’ waarover een volgende keer meer.

Eddy C. Bertin (3)


Passion. A Fallen novel  I  Van Goor  I  2011  I  Paperback  I  286 Blz.  I  9789000303106  I  Lauren Kate

 
 
Foto
Het beste van Lovecraft in de visie van Kriek. De in 1937 overleden H.P. Lovecraft hoef ik wel niet voor te stellen, hij is een van de belangrijkste auteurs van de vorige eeuw in het genre griezel, fantastiek en in relatieve zin ook sciencefiction, wiens werk na zijn dood pas op waarde geschat werd en sindsdien in zowat alle talen vertaald en heruitgegeven is. Erik Kriek is de schepper van de stripreeks ‘Gutsman’, is al ettelijke jaren bedrijvig als illustrator en kreeg in 2008 de Stripschapsprijs voor zijn volledige werk. Hij is sinds zijn jeugd gefascineerd geweest door het werk van Lovecraft, en dit boek moet een droomwens zijn die uitkwam. Kriek tekent in zwart/wit, exact geëigend voor de verhalen van Lovecraft, zijn stijl is soms gotisch, soms cartoonesk, en herinnert me vaak aan het werk van Corben uit de jaren ’80. Uit het volumineuze oeuvre van Lovecraft koos hij uiteindelijk zes verhalen die hij hier en daar wat bewerkte zonder aan het basisthema te raken. Lovecraft is uiteraard een auteur die het vooral moest hebben van kosmische angst en van nooit voluit getoonde verschrikkingen, en in stripverhalen moet je daar dus wel een mouw aan passen wat Kriek hier op heel degelijke manier gedaan heeft. De verhalen die zowel horror als marginale sciencefiction beslaan zijn: De buitenstaander, De kleur uit de ruimte, Dagon, Het onzienbare,  Schaduwen boven Innsmouth. Ik had wel graag gezien wat Kriek zou gedaan hebben met ‘De lokroep van Cthulhu’ of ‘Het gefluister in de duisternis’, maar kom, wie weet komt er ooit nog een tweede deel. Dit mag in elk geval niet ontbreken in je verzameling. Met een voorwoord door Gerard Soeteman, en een nawoord over Lovecraft door Milan Hulsing.

Eddy C. Bertin (5)


Originele titel  I  Oog & Blik/De Bezige Bij  I  2012  I  Gebonden  I  112 Blz.  I  9789054923459  I  Erik Kriek

 
 
Foto
Monika Felten heeft met haar epos over de nevelelfen, “de Saga van Thale” tweemaal de Deutscher Phantastik Preis gewonnen. In dit vierde deel neemt zij ons opnieuw mee naar het vredige Thale, doch de vrede is bedrieglijk. Onheil ligt op de loer. De Maar Warti volgt tijdens een nacht een paar dieven naar de mijnen, doch tot zijn ontzetting zijn het zijn vrienden en medebewoners van het dorp. Zij worden als verdoofd meegenomen naar een wel heel bizarre plaats. Hij volgt hen doch blijft op zijn hoede. Slechts dankzij een nieuwe vriend ontsnapt hij aan de dood.
Ook de nevelelfen krijgen een vermoeden dat er iets niet pluis is. Vooral Brinnah zal samen met haar koeriervogel Artair een heel belangrijke rol spelen in het gevaar dat op hen toekomt. Doch zullen zij met vereende krachten de aanval van de Duistere Heer An-Rukhbar kunnen verijdelen?
Hoewel het boek op het eerste zicht langzaam op gang komt, wordt men al heel snel meegesleept in dit mooie avontuur met reuzenalpen als koeriervogels, nevelelfen en wel heel rare wezen die zich in eerste instantie vermommen als Maren. 
Met recht mag Monika Felten als een belangrijke vrouwelijke vertegenwoordigster van de Europese fantasieverhalen worden gereken.

Caroline Van den Neste  (4) 


Die Nebelelfen  I  Luitingh  I  2010  I  Paperback  I  Blz. 336  I  9789024532575  I  Monika Felten

 
 
Foto
Psychopatische doder vermoordt en mummifieert jongens zonder identiteit. Bij een metrostation in Oslo wordt het lijk van een jongen gevonden. Het is zo uitgedroogd dat het als het ware gemummifieerd is. De geslachtsdelen zijn verwijderd, identiteit blijft onbekend. Hoofdinspecteur Jeanette Kihlberg heeft weinig om haar onderzoek te beginnen. Dat verbetert niet als nog twee andere lijken gevonden worden van jongens, in gelijkaardige toestand. Jeanette heeft het al niet makkelijk, zij is een hardwerkende politievrouw die al tegen sexisme moet opboksen binnen het politieapparaat, zij bevindt zich in een ontbindend huwelijk met een niksdoende kunstschilder, en heeft ook bijna geen tijd voor haar puberzoon. Als dan van een slachtoffer toch de identiteit vastgesteld wordt, komt zij in contact met Sofia Zetterlund bij wie de jongen in behandeling was. Sofia is psychotherapeut en gespecialiseerd in probleemjongeren, zij werkte in Siera Leone met kindsoldaten. Tevens is zij geobsedeerd door een van haar patiënten, Victoria Bergman, die in haar jeugd ernstig mishandeld en misbruikt werd en die lijdt aan disassociatie: meerdere personen leven in haar geest. Jeanette en Sofia gaan samen werken en worden zelfs meer dan zomaar vriendinnen. Sporen leiden naar Victoria Bergman, maar die verdwijnt niet zomaar, het is alsof ze nooit echt bestaan heeft. Tussendoor krijgen we een aantal flashbacks waarin we de dader een beetje leren kennen, het mysterieuze kraaienmeisje, een slachtoffer dat zelf dader en kindermoordenaar werd. Het kraaienmeisje zou Victoria kunnen zijn, maar waar is ze nu, en wat is ze verder nog van plan? Een kille en huiveringwekkende psychologische thriller rond kindermisbruik, incest en machtsmanipulatie. Ook wat kritiek over het beleid van de politie die weinig aandacht heeft omdat het toch maar illegale kinderen zijn. Het verloopt heel traag maar weet toch te boeien, vooral als we meer te weten komen over Victoria. Halfweg heeft de snuggere lezer wel al door hoe het in mekaar zit, maar blijft toch voyeuristisch verder lezen naarmate steeds akeligere details opduiken, en de auteurs sluiten op keurig macabere manier af.

Eddy C. Bertin (4)


Krakflickan  I  Cargo  I  2010, 2012  I  Paperback  I  381 Blz.  I  9789023471332  I  Jerker Eriksson 

 
 
Foto
Leuvens politieduo wordt geconfronteerd met gewelddadige seriemoorden. Debbaut blijft in het Leuvense politiemilieu in deze vierde thriller rond het speurdersduo John Leyssens, een al wat oudere weduwnaar, en de veel jongere Mieke Cattendyck met wie hij ook een relatie heeft, zeer tegen de zin van zijn rebelse dochter Tine. Taverniers, de directeur van Dirika, een bedrijf voor cosmetische producten voor kappers, wordt op gewelddadige manier om het leven gebracht met achttien messteken. Aan mogelijke verdachten geen tekort, maar dan volgen een tweede en derde moord, al even gewelddadig. Dit is geen afrekening meer maar het werk van een niets ontziende seriemoordenaar. De vraag is wat de slachtoffers met elkaar verbindt. Het duurt een hele tijd voor we zover komen want Debbaut besteedt veel aandacht aan de psychologische uitdieping van de relatie tussen zijn personages die ook hun ups en downs hebben. Het leest meer als een psychologische roman dan als een thriller gezien alle moorden offscreen gebeuren, maar gelukkig trekt Debbaut in de finale alle registers eindelijk open en alle losse eindjes te verwerken in een keurig opgezette intrige die de suspense liefhebber toch weet te bevredigen.

 Eddy C. Bertin (4)


Originele titel  I  Manteau  I  2011  I  Paperback  I  304 Blz.  I  9789022326725  I  Bart Debbaut 

 
 
Foto
Vrouwen en mannen belanden in bizarre situaties.‘Een zinderende bundel vol personages die de grenzen van het toelaatbare overschrijden’, zegt de flaptekst. Die basis is wel juist, maar zo zinderend zou ik het toch niet noemen. In de zeven verhalen belanden heel normale (of meestal toch) vrouwen en mannen in situaties die bizar uitvergroot worden, leuke psychologische verhaaltjes die soms gered worden door een twist op het einde, maar die soms ook gewoon verzanden. Een jonge vrouw wordt achtervolgd door een geile gast op een bruiloft. Twee zussen zijn helemaal verschillend maar blijken toch heel wat gemeen te hebben als ze geconfronteerd worden met een bedrogen echtgenote met een pistool. Een manipulerende jonge vrouw is op de vlucht voor gangsters en de politie. Een man voedert zijn liefjes van alles tijdens de seks tot ze de gigantische proporties verkrijgen die hij begeert. Een culinair bezeten vrouw ergert zich dood aan de eetgewoontes van haar man. Persoonlijk vond ik ‘Bloemetjesmatras’ over een tirannieke sigarenverkoper, en ‘Man bijt worst’ over de problemen van een man met zijn veganistische vrouw heel leuk. Spannende thrillers zijn het niet echt, op een tweetal na, wat vlug duidelijk is als je leest dat sommige verschenen in Libelle, Marie Claire en Playboy, maar de personages zijn goed getekend en het leest vlot en vermakelijk. De auteur won de Gouden Strop in 2009, drie van haar thrillers worden momenteel verfilmd.

Eddy C. Bertin (3)


Originele titel  I  Anthos  I  2012  I  Gebonden  I  117 Blz.  I  9789041420541  I  Marion Pauw

 
 
Foto
Dood meisje met handen voor haar ogen en ingeslagen schedel. De Birgittagarden is een internaat voor jonge vrouw met expliciet antisociaal en destructief gedrag. Op een herfstnacht wordt een meisje vermoord in de gesloten separeerkamer. Ze ligt met haar handen voor haar ogen alsof ze verstoppertje speelt, en haar schedel is ingeslagen. Ook de nachtbewaakster wordt doodgeslagen met een hamer. Een ander meisje is vermist: Vicky, die een reputatie heeft voor irrationele woedeaanvallen. Alles wijst haar aan, zij is er in geslaagd een auto te stelen waarin zowaar een peuter zat, is ermee in het water gereden en dan verdwenen. De eigenzinnige inspecteur Joona Linna wordt op de zaak gezet. Hij is een gedreven politieman die echter steeds zijn eigen zin wil doorzetten, wat constant voor problemen zorgt. Er loop een tuchtonderzoek tegen hem, en hij wordt achtervolgt door iets wat te maken heeft met de verdwijning van zijn vrouw en twee kinderen, twaalf jaar geleden. Joona vindt meer en meer tegenstrijdigheden in de bizarre moordzaak, en begint de legpuzzel van Vicky’s verleden te construeren. Dan krijgt hij nog te maken met steeds dringender telefoontjes van Flora, die eerst probeert als medium geld te verdienen met de zaak, maar die stilaan echt belangrijke dingen begint te ‘zien’. Het verhaal krioelt van subplots, wordt steeds vreemder en ingewikkelder en gaat alle mogelijke richtingen uit. Gelukkig komen al die plots uiteindelijk toch in een coherent patroon samen, al is een finale ontknoping er wel echt met de haren bij gesleurd en ongeloofwaardig. Een heel akelige psychothriller die ondanks de lengte veel vaart heeft, mede door het gebruik van de OTT en de erg korte hoofdstukken. Steeds na enkele hoofdstukken krijg je plots een soort samenvatting van wat vooraf gebeurde, wel leuk als je het boek met lange tussenpauzes leest, en er gebeurt tenslotte heel veel in, maar toch soms wat irriterend. Kepler is het pseudoniem van het Zweedse schrijversechtpaar Ahndoril, dat hiermee aan zijn derde boek toe is.

Eddy C. Bertin (5)


Eldvittnet  I  Cargo  I  2011, 2012  I  Paperback  I  544 Blz.   I 9789023469056  I  Lars Kepler

 
 
Foto
Sookie belandt in een machtsstrijd tussen vampiers en weerwolven. Sookie Stackhouse is een sympatieke en eigenzinnige serveerster wiens telepatisch gaven het haar moeilijk maken om normaal met mensen om te gaan. Het is wel in haar voordeel in een wereld waarin vampiers officieel uit de kast gekomen zijn en zich onder de mensen mogen begeven, zolang ze zich voeden met True Blood, een Japanse synthetische bloedvariant. Sookie had een tijdje een relatie met de vampier Bill die nu voorbij is, daarna met de vampierenleider Erik, en is zowat ingeburgerd in het vampierenwereldje met zijn eigen kinky bars, groepies, e.d. Sookie weet tenminste dat heel wat andere mythische wezens onder ons leven maar zich nog in de schaduw houden: weerwolven, vormverwisselaars, heksen, oude godinnen, elfen en heel wat meer. Haar nichtje Hadley is vermoord. Gezien Hadley jarenlang het uitverkoren speeltje was van de vampierkoningin van Lousiana, is Sookie er zeker van dat die iets met de moord te maken had en gaat, bijgestaan door een moderne lerende heks, op speurtocht. Zij belanden in een heftige machtsstrijd tussen de hierarchies van de vampiers en de weerwolven, en Sookie ontdekt enkele waarheden over haar verleden en haar ex-vriend die ze liever niet te weten gekomen was. Het zesde boek in de Sookie reeks: griezel, erotiek, seks, actie, soap, humor, psychologisch drama, vampiers en weerwolven, een onweerstaanbare mix die de reeks een onmiskenbaar succes maakte. De romanreeks is toe aan nummer 13 of 15 of zo (in 34 landen), de TV-reeks ‘True Blood’ aan het vijfde seizoen. Ga zo door, Harris!

Eddy C. Bertin (5)


Definitely dead  I  Luitingh  I  2006, 2012  I  Paperback  I  365 Blz.  I  9789024547548  I  Charlaine Harris