Markus Heitz: Judaszoon -                       Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
                      Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Picture
De doorgaande strijd tussen de laatste vampiers. De Kinderen van Judas zijn een eeuwenoude sekte van vampiers die zich superieur voelen zowel tegenover de gewone mensen, die ze als vee beschouwen, en de andere soorten vampiers. De vampier Sia is een van de laatste afstammelingen van die groep, voor wie het eeuwige leven een vloek is. Ze probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden en heeft een soort gezin gevormd met de vrouw Elena en diens dochtertje Emma.

Maar het verleden haalt haar in en verstoort haar leven als haar wrede halfbroer Marek opduikt. De Kinderen van Judas bestaan nog en hebben een groep gevormd, de Cognatie, die iedereen wil domineren. De hoofdbrok van het boek bestaat uit de levensverhalen van drie erg verschillende personages. Tanguy Guivarch wordt door een vampier besmet en herrijst als Judaszoon. Zoals de meesten maakt hij een periode van bloedige waanzin mee als hij beseft wat hij geworden is, en moordt heel zijn familie uit. Sandrine en haar minnares raken verwikkeld in de strijd tussen vampiers en weerwolven. Dominic De Marat wordt de leerling van Marek maar wantrouwt die. Hij wil zijn ziel bevrijden van de smet maar dat kan alleen als hij de demon kan vinden die zijn ware meester is. Al deze verhalen spelen zich af einde van de 18e eeuw, meestal in Frankrijk tijdens de revolutie. Op het einde gaan we weer naar het heden en komen de verschillende plotlijnen samen in een ontknoping die heel verrassend is, maar ook heel fantastisch en niet echt geloofwaardig. Vlotte stijl, een overdosis van bloed, gruwel en seks, dit alles in verzorgde historische settings en met keurig neergezette hoofdpersonages. Het verhaal is vaak verward met veel personages die men niet altijd onmiddellijk kan thuisbrengen. Gelukkig kan je altijd de lijst Dramatis Personae raadplegen in het begin van het boek. Een aantal zaken zijn ook niet duidelijk, zoals de haat tussen vampiers en weerwolven. Waarschijnlijk kwam dat aan bod in de vorige romans van deze cyclus: ‘Ritus’, ‘Sanctum’ en ‘Bloedportaal’. Voor liefhebbers van historisch getinte horror zeker een aanrader. Heel leuk en origineel zijn de verschillende soorten vampiers, met de Naknagers als mijn favoriet als het meest akelig en het grappigst. Die worden ook allemaal in het begin ven het boek voorgesteld met al hun kenmerken, maar die worden letterlijk hernomen in het boek als een of andere soort zijn opwachting maakt. Heitz is ook de auteur van een hele resem lijvige fantasyromans, zoals de cycli ‘De Dwergen’ en ‘De Donkere Tijd’. Een vijfde boek in deze reeks, ‘Judasdochter’ is op komst, en als voorsmaakje krijg je hier de proloog  daarvan.

Eddy C. Bertin (4)

Judassohn • Luitingh • 2010-2011 • Paperback • 544 Blz. • 9789024532995
Leave a Reply.