Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Picture
_Met dit boek krijgen we het tweede deel in Hoffman’s epische trilogie. Het vorige luidde ‘De Linkerhand Van God’.
Cale keert in dit verhaal noodgedwongen terug naar de Verlossers. De verlossers zijn ondertussen gaan geloven dat Cale door God gezonden is om een belangrijke, maar gruwelijke taak uit te voeren. Daardoor wordt Cale nu een stuk beter behandeld maar wordt hij meer dan ooit gedwongen als vechtmachine te fungeren.
In dit verhaal zijn nog een aantal andere karakters aanwezig. De belangrijkste zijn de voormalige mede-acolieten van Cale die samen met hem gevlucht zijn van de Verlossers.  Zij zijn inmiddels van Cale gescheiden geraakt.
Een van hen, genaamd Vage Henri, volgt Cale en probeert hem te redden van de Verlossers. De andere, genaamd Kleist, gaat er vandoor en probeert uiteindelijk een gezin te stichten.
Voor de Verlossers staan de 'laatste vier dingen', Dood, Oordeel, Hemel en Hel, zowel voor eeuwige zielenheil als voor permanente chaos zonder verlossing. Eigenlijk is deze tegenstelling bij niemand duidelijker aanwezig dan bij Cale zelf, die in staat is tot de meest verschrikkelijke gewelddaden, maar ook liefdevol en teder kan zijn.
In het volgende, en tevens het laatste deel in zijn trilogie, zullen we misschien het antwoord krijgen op de ultieme vraag: “Welke eigenschap van Cale zal de overhand krijgen als hij moet beslissen over het lot van de wereld en de mensheid?” Zal dit het wachten waard zijn want dit verhaal zit weer boordevol actie en die zorgt ervoor dat de oppervlakkigheid hier en daar een beetje getemperd wordt.

Wim Somers (3)


_The Last Four Things  I  Prometheus  I  Paperback  I  360 pagina’s  I  Paperback  I  978 90 446 14022
Leave a Reply.