Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Picture
_Dit is de soundtrack van wijlen componist Basil Pouledouris voor de prent van regisseur John Milius, die Arnold Schwarzenegger in één klap wereldberoemd maakte. En het is er één die staat als een huis. Als opener werd geopteerd voor de openingsspeech van de tovenaar Mako, dat onmiddellijk overgaat in ‘Anvil of Crom’. Je hoort direct dat het hier om iets belangrijks gaat. In deze film zie je hoe Conan als kind zijn ouders ziet vermoorden door een bende woeste krijgers, en hoe hij weggevoerd wordt als slaaf. Pas veel later ontdekt hij dat de krijgers van Thulsa Doom erachter zitten, en hij heeft gezworen om de dood van zijn ouders te wreken. Ondertussen is Thulsa Doom uitgegroeid tot sekteleider, die een slangengod aanbidt. Conan, vergezeld van zijn vrienden, vertrekt met als doel Thulsa Doom te doden. Dit is dus een sword & sorcery film, een heroic fantasy film over voorwereldse rijken. Het is gebaseerd op de boeken van Robert E. Howard. Poledouris opteerde voor een volledig orkestrale score, met koorgezangen. Soms klinkt ze primitief en brutaal, maar ze past wonderwel bij de film. Uiteraard zijn er verschillende thema’s in de soundtrack, één voor Conan, één voor de krijgers van Thulsa Doom, enz. De originele elpee dateert al uit 1982, en kort nadien verscheen de eerste cd.
Maar er is meer, want op deze cd staan nog telkens drie tracks uit drie verschillende soundtracks, nl. ‘Red Dawn’, ‘Farewell to the King’ en ‘Robocop’. Alledrie soundtracks die Poledouris ook componeerde.

Patrick Van de Wiele (3 tot 4)


_Milan Music  I  399 368-2  I  Codaex

 
 
Picture
_Deze soundtrack bevat de muziek van een Israëlisch drama van Joseph Cedar, dat gaat over een heftige rivaliteit tussen een vader en zijn zoon, beiden excentrieke professoren aan het Talmud departement van de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem. De vader is een hardnekkige purist die nooit voor zijn werk erkend is, terwijl de zoon lezingen geeft, en in academiën ontvangen wordt. Maar op een dag keert het tij. De muziek, gecomponeerd door Amit Poznansky, echter blijft nooit op de achtergrond, het is een personage in de film. Ze is zorgvuldig georkestreerd, en balanceert de twee tegenovergestelde krachten in het verhaal. De hardheid van de vader en de vergevende zachtheid van de zoon, deze bevechten mekaar, maar komen uiteindelijk samen in een muzikale reflectie van alle complexiteiten in het verhaal. De prent behaalde de prijs van het scenario op het festival van Cannes vorig jaar.

Patrick Van de Wiele (3)


_Milan Music  I  399 382-2  I  Codaex  I  Amit Poznansky

 
 
Picture
_Dit is de soundtrack voor een film van Jeff Nichols, die de prijs voor de internationale kritiek Fipresci op het filmfestival van Cannes verleden jaar behaalde. Het is een drama dat gekte bekijkt en echte vrees over de Apocalyps. Een jongeman krijgt visioenen over die Apocalyps, en zoekt een manier om zichzelf en zijn gezin te beschermen tegen de aankomende storm. Hij bouwt dan ook een schuilkelder in de achtertuin. Deze schuilkelder dreigt zijn gezinsleven te verscheuren, zijn gezond verstand op de proef te stellen, en zijn plaats in de maatschappij, maar hij bouwt hem toch. David Wingo is een onafhankelijk folk muzikant.

Patrick Van de Wiele (3)


_Milan Music  I  399 383-2  I  Codaex

 
 
Picture
_Fans van het bovennatuurlijke en paranormale mogen in hun handen wrijven. ‘Warehouse 13’ is namelijk een nieuwe hitreeks van de tv zender Syfy. Hierin leiden Pete, Myka, Artie en hun team het onderzoek naar bovennatuurlijke voorwerpen die de Amerikaanse regering over de eeuwen heen bijeen gebracht heeft. Enkele ervan zijn namelijk verdwenen.
De soundtrack van Edward Rogers bevat het welbekende thema, dat een Emmy Award Nominatie in de wacht sleepte voor “Best Original Main Title Theme’ in 2010. De soundtrack onderstreept de zoektocht van het team naar fantastische artefacten overheen de ganse wereld en doorheen de tijd. Rogers gebruikt daarvoor elektronische instrumenten, synthesizers en enkele solo instrumenten. Verwacht hier dus geen symfonische score. Rogers scoort tegelijk ook de soundtrack voor de nieuwe reeks ‘Alphas’. Voorheen was hij al verantwoordelijk voor die van ‘NYPD Blue’ en ‘Over There’.

Patrick Van de Wiele (3 tot 4)


_Milan Music  I  399 374 2  I  Codaex  I  ELR Music

 
 
Picture
_De debuutfilm ‘Another Earth’ van Mike Cahill mocht rekenen op bijval en verschillende Awards op het Sundance filmfestival. Rhoda Williams is een slimme jongedame is net aanvaard is voor het astrofysica programma van MIT. Ze wil echter de kosmos verkennen. De briljante componist John Burroughs is op de top van zijn carrière en staat op het punt om een tweede kind te hebben. Wanneer een duplicaat van de Aarde ontdekt wordt, zeg maar een parallelle wereld, slaat de tragedie toe en de levens van deze vreemden voor elkaar zullen verstrengeld worden. Rhoda rijdt immers dronken achter het stuur en ramt de auto van Burroughs. Zijn vrouw en zoon sterven onmiddellijk en hij valt in een coma. Rhoda vliegt de gevangenis in.
Voor de muziek zorgde de elektronische band Fall On Your Sword uit Brooklyn. Ze vermengden de koelheid van de wetenschap met de warmte van het menselijk verhaal.

Patrick Van de Wiele (3 tot 4)


_Milan Music  I  399 375-2  I  Codaex

 
 
Picture
_Dit is de soundtrack voor de film van Jean Sagols over het leven van Bernadette Soubirous, die in 1858 getuige was van de verschijningen van de heilige Maagd Maria in Lourdes. In de prent moet Bernadette allerlei testen ondergaan, die ze alle met bravoure doorstaat. Je ziet haar vanaf haar kindertijd tot haar heiligverklaring. De score is uitgevoerd door Gérard Salesses met het orkest van Toulouse. Salesses is de voormalige orkestleider van Sylvie Vartan, maar heeft ook gewerkt aan de zijde van Richard Clayderman. Voor deze score moest hij sommige passages een gevoel van majestueusheid meegeven, bvb. wanneer Bernadette haar ogen opricht om de heilige Maagd te aanschouwen. Het is echter geen religieuze muziek geworden, maar een normale orkestrale score. Op ‘La Robe’ speelt Salesses alleen piano. Op afsluiter ‘Je m’appelle Bernadette’ is de stem van Katia Miran te horen.

Patrick Van de Wiele (3)


_Jade  I  699 746-2  I  Codaex

 
 
Picture
_Dit is de soundtrack voor een film uit 1962 van Yves Robert. Het is een Franse komedie, gebaseerd op de gelijknamige roman van Louis Pergaud uit 1912. Het is de tweede van vijf verfilmingen van deze roman. Zoals ieder jaar bevechten bij het begin van het schooljaar, de kinderen van Longeverne die van Velrans. Dit jaar zal het echter anders zijn gezien Lebrac en zijn kameraden het idee hebben om de knopen en de bretellen van hun vijanden af te rukken, en zijzelf geheel naakt te vechten. Om de release te vieren van twee nieuwe adaptaties door Yan Samuell en Christophe Barratier, brengt Milan Music opnieuw de originele score uit 1962 uit. De film was indertijd in Frankrijk een groot succes.

Patrick Van de Wiele (3)


_Milan Music  I  399 377-2  I  Codaex

 
 
Picture
_De Iraanse Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud hebben het stripverhaal ‘Poulet aux prunes’ verfilmd, en Olivier Bernet componeerde er een soundtrack voor. Satrapi was eerder al bekend voor de verfilming van ‘Persepolis’, maar wou zichzelf niet herhalen. Deze keer werd het dus geen animatie, maar echte acteurs in een echt decor. Als resultaat is het een nostalgische prent geworden over muziek en liefde. Het verhaal gaat over Nasser Ali Khan, een ouder wordende violist, die de vrouw van zijn dromen gemist heeft, en wiens vrouw tijdens een ruzie zijn viool kapot maakt. Nasser heeft niets meer om voor te leven, en wil sterven. Hij vergeet echter dat hij twee kinderen op de wereld gezet heeft.
De componist is een autodidact, die ook lid is van de groep Shunatao. Hij maakte ook de muziek voor ‘Persepolis’. Op de orkestrale soundtrack is uiteraard ook vioolmuziek te horen.

Patrick Van de Wiele (3)


_Milan Music  I  399 3842  I  Codaex

 
 
Picture
_Deze soundtrack begeleidt een Spaanse horror thriller van regisseur Juan Carlos Fresnadillo. De muziek werd gecomponeerd door Roque Baños. Het verhaal gaat over een elfjarig meisje die gedwongen wordt om haar kinderdemonen in de ogen te zien. Het is een Amerikaanse, Britse en Spaanse coproductie. De componist is bekend voor zijn scores voor ‘The Machinist’, ‘Sexy Beast’ en ‘The Oxford Murders’. Hij werd erg beïnvloed door Bernard Herrmann. Het thema is een spookachtig liefdesverhaal tussen een vader en zijn dochter. De muziek is uiteraard soms spookachtig en geladen.


Patrick Van de Wiele (3)_Milan Music  I  399 380-2  I  Codaex  I  Roque Banos

 
 
Picture
_Deze score voor het vijfde seizoen van de tv-reeks ‘Dexter’ paart de instrumentale score van Daniel Licht aan songs van verschillende uitvoerders. Het verhaal gaat over Amerika’s favoriete seriemoordenaar die worstelt met het verlies van zijn vrouw. Hij moet echter ook zijn minderjarige zoon verplegen, Rita’s kinderen ervan op de hoogte brengen en de verdenking van de autoriteiten over de dood van zijn vrouw vermijden. Allereerst staan er negen Latijns-Amerikaanse songs op, van verschillende artiesten, beginnend met het centrale thema, gevolgd door de score van de componist van de reeks. Licht scoorde eerder al ‘Children of the Night’, ‘Children of the Corn II’, ‘Bloodline’, ‘Thinner’ en ‘Bad Moon’. Licht zelf bespeelt elektrische en akoestische gitaren, keyboards, bas, percussie, bouzouki, etnische fluit, computergeluiden, xylofoon, gong, en andere exotische instrumenten.

Patrick Van de Wiele (3)


_Milan Music  I  399 370 2  I  Codaex