Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Programma

De krokusvakantie komt eraan. Dat betekent het Festival van de Animatiefilm. Editie 2012 is al nummer eenendertig! Het programma van Anima 2012 werd uit een aanbod van duizend korte en lange animatiefilms gekozen. Hieronder waren maar liefst negenennegentig korte films uit eigen land. De korte films worden in thematische sessies van ongeveer negentig minuten gegroepeerd. Bovendien werden er vijftien langspeelfilms uit tien landen geselecteerd.
Voor de kinderen is er een aangepast programma. Elke namiddag wordt er een Franstalige en/of Nederlandstalige film gespeeld kinderen toegelaten. Zo staat de recente Kuifjesfilm ‘The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn’ van Steven Spielberg op het programma, weliswaar enkel in de Franse versie.

Slechts een deel van de films zijn kinderen toegelaten. Animatiefilms bestaan in tal van soorten, tal van stijlen en met steeds weer een ander doelpubliek. Het overgrote deel van het programma is niet direct voor kinderogen geschikt.

Zoals de laatste jaren de gewoonte is, komt het merendeel van de films uit Azië, meer bepaald uit Japan, China, Singapore en Zuid-Korea. De openingsfilm ‘From Up On Poppy Hill‘ van Goro Miyazaki komt uit de befaamde Chiblistudio in Japan en is een familiefilm. De overige films zijn Europees. Dit jaar is er een groot aanbod van Oost-Europese bodem: Polen, Estland en Tsjechië.

Stripverfilmingen

Maar liefst vier langspeelfilms zijn gebaseerd op strips die in het land van oorsprong heel wat bijval kennen: het Spaanse ‘Arrugas’ over ouder worden, het Tsjechische Aloïs Nebel’ met prachtige rotoscopie, de biografie ‘Tatsumi’ uit Singapore over de gelijknamige Japanse stripkunstenaar en het Poolse ‘George The Hedgehog’ over een egel die familie van Fritz The Cat kon zijn. Deze producties zijn allemaal voor 16+.

Spanje en Zwitserland in de kijker

Dit jaar zijn Spanje en Zwitserland de gastlanden. De sessies ‘Cortos De España’ en ‘In Het Land Van De Helvetiërs’ brengen een reeks bijzondere korte films uit beide landen. Daarnaast besteedt het festival aandacht aan de afdeling animatie van de Hochschule van Luzern en de animatiestudio Helium uit Lausanne, die binnenkort tien jaar bestaat.

Genodigden

Onze landgenoot Manuel Gomez (‘Peccato’) krijgt in het Brusselse filmmuseum Cinematek een retrospectieve. Enkele andere gasten zijn de Belgische regisseur Vincent Bierrewaerts (‘Le Portefeuille’), de Spaanse regisseurs Samuel Orti met specialisatie kleianimatie (‘K(l)eikoppen Op De Rand Van Een Zenuwinzinking’) en Isabel Hereuga (‘Cortos De España’) en de Zwitserse Isabelle Favez (‘La Valise’). Anima bouwt bovendien een tentoonstelling rond de kleifiguren van Samuel Orti.

Evenementen

Op de sluitingsavond brengt ‘Cartoon d’Or’ de beste korte films van vorig jaar.. De Europese organisatie Cartoon, waar ook Anima is bij aangesloten, bekroonde vorig jaar ‘The Little Boy And The Beast’ van Johannes Weiland en Uwe Heidschötter uit Duitsland tot beste Europese korte animatiefilm.

Zaterdagavond 25 februari kan je tijdens de ‘Animeernacht’ tot ’s morgens vroeg films bekijken. De show start om 21u30.

De animeliefhebbers, ten slotte, kunnen zich uitleven op een ‘Cosplay’. Deelnemers aan deze verkleedwedstrijd dossen zich uit als een personage uit een manga, een anime of een computerspel.

ANIMA 2012
17 – 26 februari 2012
Plaats: Flagey en Cinematek, Brussel

Meer info:
www.animafestival.be

Frank Beckers
Leave a Reply.