Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Op vrijdag 19 en zaterdag 20 februari 2010, organiseerde vzw Rizes uit Genk, voor de tweede maal een rembetiko-musical, dit keer onder de titel “Niko en Eleni”. Een tweedaagse - die aangezien het enorme succes van vorige editie in 2006 - deze keer over twee dagen werd verdeeld. Choreograaf van dienst was Nikolaos Chaniotakis terwijl de regie in handen lag van Nikolaos Chaniotakis en Rik Kurvers.

Voor wie geen affiniteit zou hebben met Griekenland een klein woordje uitleg. Rode draad doorheen deze musical waren Niko en Eleni, een jongen en een meisje van ongeveer 7 jaar, waarbij in twee delen van ongeveer anderhalf uur, hun levensloop werd geschetst. Wat tegelijkertijd meteen het verhaal was dat ons doorheen de geschiedenis van Griekenland heeft geleid. Maar ook de evolutie van de Griekse muziek in kaart heeft gebracht, namelijk: Van Rembetiko naar Laïka. Een totaalspektakel dus met niet alleen schitterende muzikale-en dans hoogstandjes, maar ook puike acteerprestaties. Een verhaal boordevol emoties: nu eens heel ontroerend, of weer dan weer ontzettend grappig.

Zelf ben ik nogal Griekofiel te noemen zodat het voor mij niet erg moeilijk was de verhaallijn te volgen. Bij bepaalde scènes moest ik dan ook meteen denken aan de films “Rebetiko” van Kostas Ferris en “Politika Kouzina” van Tasos Boulmetis. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de scene waarin Eleni een dansje opvoert voor haar vriendje Kostas, of dan weer aan de song ‘Ta Pedia Tis Aminas’. Trouwens wie het Grieks nog niet machtig is kreeg bij aankomst een boekje met daarin heel wat Nederlandstalige uitleg. Kwestie van toch een beetje te kunnen volgen.

De muziekliefhebbers konden zich in de handen wrijven. Zij kregen een beeld voor ogen van hoe de evolutie is verlopen van de eerste oriëntaals getinte rembetika, naar de Griekse stadsmuziek bij uitstek, om tenslotte kennis te maken met de hedendaagse Laïka (Griekse popmuziek). We kregen muziek te horen van o.a. Markos Vamvakaris (de grootmeester van de vroegere rembetika!), maar ook van hedendaagse artiesten waaronder Antonis Remos en Sakis Rouvas. Persoonlijk kon ik meer mijn gading vinden in het oudere werk zoals ‘Pino Kai Metho’, ‘Ta Karavotsakismata’, ‘Ta Pedia Tis Aminas’ en  Melina Mercouri’s immens grote hit ‘Ta Pedia Tou Pereia’. Het spreekt voor zich dat dat de song ‘Sinnefiasmeni Kiriaki’ (Vasilis Tsitsanis) niet mocht ontbreken. Deze song werd dan ook door iedereen naar hartelust meegezongen.

Met maar liefst 33 acteurs en dansers op de bühne had je als toeschouwer bij momenten ogen tekort om van dit alles te genieten. Hoewel de meesten onder hen geen professionals zijn was daar weinig of niets van te merken. Meer zelfs, hun spontane en verfrissende spontaniteit zorgde voor een heel welbehagen gevoel. Ook voor de kostuums, de decoraankleding, het geluid en de belichting was goed gezorgd. Kortom alles was tot in de puntjes verzorgd. En dan heb ik het nog niet over de heerlijke Griekse maaltijd (drie gangen), dit alles voor de luttele som van 16 euro. Als je het mij vraagt, een peulschil.

Voor mij persoonlijk was het de gelegenheid om voor het eerst kennis te maken met de Griekse Gemeenschap uit Genk. Een dag om nooit meer te vergeten.

Met dank aan: Dennis, Annuschka en Nikolaos Chaniotakis.

Videos:

Niko-Eleni - Ta Karavotsakismata:

http://www.youtube.com/watch?v=JBEXh6QwB0g

Niko-Eleni - Ta Pedia Tou Pereia:

http://www.youtube.com/watch?v=k9sVNDw5rEw

Niko-Eleni - Ta Pedia Tis Aminas:

http://www.youtube.com/watch?v=ZbC0ccpDYm0

Niko-Eleni - Ta Motokla Sou Lamboun:

http://www.youtube.com/watch?v=bg_vud6dYjY

Websites:

www.griekseavond.be

http://nl.wikipedia.org/wiki/Rebetika

PictureLeave a Reply.