Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Music from the motion picture.

Picture
Muziek schrijven voor de duurste (en zeer mooie, epische) film aller tijdens moet wel een heel grote druk gelegd hebben op de componist, dirigent en coproducer van deze score. Horner, die eerder al muziek schreef voor films zoals ‘Legends of the Fall’, ‘The Mask of Zorro’ en ‘Titanic’, vertelt in de “liner notes” dat hij dagelijks stukjes muziek voorlegde aan regisseur Cameron zodat die een beeld kreeg van de totaliteit van de opnames. En zo evolueerde de score van dag tot dag. Horner werkte maar liefst achttien maanden eraan, en het is er één van de most emotionele, kleurrijke en geladen scores geworden uit de geschiedenis. Op de intro ‘You don’t dream in cryo, …’ hoor ik elektronische geluiden en woordenloze gezangen, waarna het orkest aanzwelt, en fluit en percussie inzetten. Het ruikt al naar gevaar. Daarna zet op ‘Jake enters his avatar world’ de score echt in, en bouwt ze op naar het voornaamste thema, met fluit, violen, slaande percussie en harp. Dan is het de beurt aan de geluiden van het oerwoud, met ‘Pure spirits of the forest’ waarop belletjes en klankschalen te horen zijn, wat verdergaat op ‘The bioluminescence of the night’ met fluit en belletjes, tot dat evolueert naar ‘Becoming one of “The People” – Becoming one with Neytiri’. Hier zingt een jongenskoor woordenloze gezangen, geaccentueerd door fluit, violen en blazers. Tijdens ‘Climbing up “Iknimaya – The Path to Heaven”’ staan Na’avi koorgezangen op de voorgrond met hypnotische percussie en blazers, ondersteund door de strijkers. Op ‘Jake’s first flight’ gaan die Na’avi koorgezangen verder, en dat sluit het eerste deel van de score af.

Van dan af wordt de muziek duisterder en zwaarder, beginnend met ‘Scorched Earth’, ‘Quaritch’ en uiteindelijk met ‘The destruction of Hometree’. Je hoort hier duidelijk dat er actie aan de gang is, want de muziek klinkt opgejaagd, sterk aangedikt, en strijdlustig.

Daarentegen is ‘Shutting down Grace’s lab’ klein bier. De klagende vrouwenstemmen zijn een melodramatische herhaling van het gevaar.

‘Gathering all the Na’avi clans for battle’ begint zacht, maar bouwt op naar een vastberaden, strijdlustige finale, die overgaat in de razende kakofonie van ‘War’. Hierop worden agressief de verschillende instrumenten gebruikt om zo bij orkestraal geweld uit te komen.

De powerballade ‘I See You (Theme from Avatar)’ gezongen door Leona Lewis aan het einde is melodramatisch.

Toch blijkt dat er op deze soundtrack heel wat muziekstukken uit de film weggelaten werden. Dat is spijtig, want het weerhoud ons ervan op deze topscore in zijn geheel te beoordelen. Want ik kan u verzekeren dat ‘Aavatar’ één van Horner’s meest spectaculaire soundtracks geworden is.

Patrick Van de Wiele ****

Label: Fox Music/Atlantic Recording Corporation
Nr.: 7567-89576-1
Distr.: www.warnermusic.be
Website: www.avatarmovie.com

Leave a Reply.