Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
5 tot 17 april 2012
Thurn & Taxis, Brussel

Dertig jaar Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film

BIFFF 2012 wordt een feesteditie! Dertig jaar geleden vond het festival een eerste keer plaats. In die drie decennia is het BIFFF tot één van de grootste én wellicht het luidruchtigste Festival van de Fantastische Film uitgegroeid. Grote namen van de genrecinema (Peter Jackson, David Cronenberg,…) bezochten Brussel. Sommigen kenden hier hun doorbraak. Velen komen nog steeds trouw naar het BIFFF om hun nieuwste films voor te stellen. Zo zal de Spaanse regisseur Alex de la Iglesia weer van de partij zijn en brengt hij zijn recente satire ‘As Luck Would Have It’ over de sensatiezucht in de hedendaagse media met zich mee.
 
 
BIFFF 2011 sluit met ‘Monsters’

Na twaalf dagen seriemoordenaars, psychopaten, geesten, menselijke robotten, superhelden, levende doden, boosaardige Kerstmannen en trollen eindigde het Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film op dinsdag 19 april met de aliens van ‘Monsters’. ‘Monsters’ is een low budget sciencefictionfilm van de Britse cineast Gareth Edwards. De zesendertig jarige Brit zal trouwens de volgende ‘Godzilla’ inblikken. Speciale effecten werden met een huis-, tuin- en keukencomputer toegevoegd, heel goed gedaan. Acteurs moesten heel wat improviseren wat aan de dialogen te horen valt. Spijtig genoeg verrast het verhaal – voor mij het belangrijkste van een sciencefictionfilm – nauwelijks.

Picture
 
 
Trouwe bezoekers van het Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film weten dat het festival veel meer is dan de vertoning van films. Elk jaar wordt het Vampierenbal georganiseerd en zijn er tentoonstellingen met fantastische kunst. Sinds vijf jaar is er ook een Cosplaywedstrijd. Omdat een beeld meer dan duizend woorden zegt, toont Cerberus een selectie foto’s die Ton van Rooij en ik van deze evenementen namen. Het merendeel van de foto’s komt van Ton.
Picture
 
 
Onze collega Frank ging weer op pad om wat nieuws te vergaren over het komende Festival van de Fantastische Film in Brussel.
Picture
My God... Jezus, ... still alive and kicking.
 
 
Sluiting BIFFF 2010

Dinsdag 20 april eindigde het Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film met de vertoning van de superheldenkomedie ‘Kick-Ass’ van Matthew Vaughn. ‘Kick-As’ is de verfilming van de gelijknamige strip van de Schotse comicauteur Mark Millar.

De kleren maken de man… of niet?
 
 
Festiv’Art

Festiv’Art, de jaarlijkse tentoonstelling van het Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film, ademt dit jaar een lang vervlogen Victoriaanse sfeer uit. We zitten volop in de industriële revolutie van de negentiende eeuw, die in een overtreffende trap lijkt plaats te grijpen. We bevinden ons in een verleden, maar tegelijkertijd in een toekomst. We zijn in en parallelle wereld aanbeland, waarin de stoommachine de belangrijkste energiebron is en waar luchtballonnen tussen wolkenkrabbers vliegen. Gebouwen, machines en gebruiksvoorwerpen zijn niet uit plastic of siliconen opgetrokken, maar uit hout, metaal en leder. Er is geen sprake van globalisatie, wereldwijde communicatiesystemen of miniaturisatie. De grote technologische evoluties uit de ons vertrouwde twintigste eeuw hebben hier niet plaatsgevonden. Kortom, we leven in de wereld van de stoompunk. 
Picture
 
 
Brussel geteisterd door een waanzinnige vloedgolf van zombies
Picture
 
 
Thurn & Taxis, 8 – 20 april 2010

De straten van Brussel kleuren weer zwart, wit en rood. De Raaf van het BIFFF verschijnt weer op de straataffiches. Het Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film staat voor de deur. Manneke Pis werd voor de gelegenheid Draculeke Pis met een cape en een klein Draculahoofdje.
Picture