Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Foto
Gewelddadige rechercheur op jacht naar kinderontvoerder.
Een psychopaat die door de media ‘Birthday Boy’ gedoopt werd, ontvoerd meisjes net voor hun dertiende verjaardag. Hij laat geen sporen na, eist geen losgeld, maar elk jaar krijgen de ouders van het slachtoffer een zelfgemaakte verjaardagskaart met steeds gruwelijker foto’s van hun gevangen, geboeide en tenslotte vermoorde dochter. Elk jaar herbegint het lijden voor hen. Rechercheur Ash Henderson is geobsedeerd door de zaak, en terecht. Iedereen denkt dat zijn dochter Rebecca vijf jaar geleden weggelopen is, maar Ash kent de waarheid: Rebecca was het achtste meisje dat ontvoerd werd. Ash heeft dat aan niemand gezegd omdat hij anders van de zaak gehaald zou worden, en zijn enige kans verliezen om zijn dochter terug te vinden. Nu is Ash geen model politieman: hij is een arrogante klootzak, corrupt, gewelddadig en niemand ontziend in zijn queeste. Hij werd al gedegradeerd, door zijn  vrouw buitengegooid en heeft dan nog een rebelse dochter Katie. Ash wordt opgezadeld met een jonge psychologe McDonald bij zijn onderzoek, wat uiteraard tot vuurwerk leidt. Als ook Katie ontvoerd wordt gaat Ash door het lint: hij weet immers dat Katie nu de echte nummer 13 is. Een spannende en huiveringwekkende, soms ook bizarre mix van keiharde thriller en heel eigenzinnige politieprocedure, gekruid met vaak grappige maar soms ook erg bittere humor over de werkrelaties bij de politie. Ash is zeker niet het soort rechercheur dat je tegen je wilt hebben! En ja, uiteraard zorgt MacBride voor enkele verrassingen in de finale. Keurig.

Eddy C. Bertin (5)


Birthdays for the dead  I  Van Holkema & Warendorf  I  2011, 2012  I  Paperback  I  415 Blz.  I  9789000304455 
 I  Stuart MacBride

 
Foto
Wat doet een vampier als zijn liefje hem dumpt?
Wat denk je? Beurtelings erg verdrietig en erg kwaad worden, vooral als je een puber vampier bent voor eeuwig en altijd. Dat is het lot van Nigel Mullet, wiens vorige avonturen we al lazen in ‘Dagboek van een vampierwatje’. Nigel is vijftien en zal dat altijd blijven want toen werd hij vampier gemaakt, wat al zowat honderd jaar geleden gebeurde. Nigel heeft het moeilijk met zijn eeuwige pubergevoelens, zijn vampierouders van ouderwetse stempel, zijn vervelende zusje Mavis en vooral zijn irriterende en manipulerende grootvader. De meeste problemen heeft hij met zijn meisje, Chloë, met wie hij het op het einde van het vorige boek eindelijk aanmaakte. Behalve dat Chloë wil dat Nigel haar ook tot vampier maakt, en daar heeft hij zijn bedenkingen bij, hij is snugger genoeg om te beseffen dat Chloë geen idee heeft wat dat werkelijk allemaal inhoudt. Resultaat: Chloë dumpt hem en papt zowaar aan met een nieuwe knaap op school die Nigel niet kan uitstaan: Jason, een harige bullebak. Het verbetert niet als Nigel ontdekt dat die Jason even vlug en sterk is als Nigel zelf die toch over vampierkrachten beschikt. Niet te verwonderen want Jason is zowaar een weerwolf, en zo gaat het van kwaad tot erger hoewel de twee vijandige soorten toch tot een soort wederzijds begrip komen. Een leuke parodie op het ‘Twilight Saga’ gedoe, met veel erg grappige oneliners en inside jokes over het hedendaagse popgebeuren en de leefwereld van tieners. Vampier of weerwolf, pubers blijven dezelfde problemen hebben. Alweer met tekeningen van Andrew Pinder, niet erg hoogstaand maar aangepast aan de doelgroep vanaf 10 jaar. En o ja, de originele titel is wel degelijk correct, geen typfout erin!
Eddy C. Bertin (3)


Diary of a wimpy vampire – Prince of Dorkness  I   Ploegsma  I   2011, 2012  I  Paperback  I  220 Blz.  I   9789021669878  I  Tim Collins

 
Foto

Over de doden niets dan goeds. Toch?
Elisabeth kortweg Liz Valchar heeft alles wat ze wil. Ze is jong, mooi, rijk en vooral populair. Haar vriendje Richie klust wat bij door drugs te verkopen, maar dat kan haar niet schelen. Haar moeder leed aan anorexia en pleegde zelfmoord, haar vader is hertrouwd en zo kreeg Liz een stiefzusje erbij, de lieve Josie. Er zijn geruchten dat Josie een echte halfzus is want Liz’ vader zou al jaren geleden iets gehad hebben met zijn nieuwe vrouw. Liz heeft net haar achttiende verjaardag gevierd op het jacht van haar vader, in gezelschap van Josie en een stel andere high class vriendinnen, met wat drank en soft drugs. Liz wordt wakker gemaakt door een hardnekkig bonken tegen het schip. Iedereen is in diepe slaap, Liz gaat kijken. En ziet haar eigen lijk in het water drijven, de laarzen die ze zelf aanheeft bonken tegen de wand van het schip. Wat een boze droom lijkt blijkt bizarre werkelijkheid. Liz ziet en hoort alles maar ze kan niets aanraken, haar geest zit vast in een schemerzone. Daar krijgt ze onverwacht gezelschap van Alex, een jongen die ze marginaal kende van op school en die het jaar tevoren werd doodgereden. De aanrijder pleegde vluchtmisdrijf en werd nooit gevonden. De twee vormen een bizar stel: de rustige en logisch denkende Alex, en het verwaande nest Liz die zich niets kan herinneren. Alsof heel haar verleden gewist werd. Met de hulp van Alex begint Liz haar verleden te herontdekken, als geesten kunnen ze zich gemakkelijk overal verplaatsen, ook in het verleden. Alles moet uiteraard leiden naar de nacht dat Liz om het leven kwam, maar hoe? Geleidelijk ontdekt Liz hoe erg de dood van haar moeder haar heeft beïnvloedt, ze begon te hardlopen, vermagerde steeds meer. Ze ontdekt de ware gezichten van haar vrienden en vriendinnen, niemand is zo perfect en onschuldig als iedereen geloofde, ook Liz zelf niet. Een keurige fantastische roman voor oudere tieners, misschien een beetje teveel herkauwing van de film ‘Ghost’. Voor YA worden dus heel wat diepgaande thema’s aangekaart: anorexia, schuldgevoel, vriendschap en verraad, liefde en wreedheid, verlies en verdriet, het zit er allemaal in zonder dat het echt moraliserend overkomt. De finale onthullingen zie je wel al van ver aankomen als ervaren lezer.

Eddy C. Bertin (4)


Between I  Van Goor  I  2011, 2012  I  Paperback  I  349 Blz. I 9789047516767  I  Jessica Warman