Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Picture
_Martin Terrier, alias monsieur Christian, is al tientallen jaren een, door omstandigheden gedwongen, huurmoordenaar. Nu wil hij uit het milieu stappen, van zijn geld en zijn liefje genieten. Maar dit is moeilijker dan hij dacht. Zijn ex-werkgever Mr. Cox is niet blij met zijn beslissing. Zijn geld is door zijn ‘accountant’ verbrast en zijn liefje die hij jaren geleden beloofde terug te komen is getrouwd.
De zwart/wit tekenstijl van Tardi past perfect bij het verhaal van Manchette. Dat Tardi in zijn bewerking van de roman van Manchette hele stukken tekst in zijn strip opneemt zorgt voor een aparte leeservaring. Toch is het verhaal soms wat warrig
 
Marc Spittael (2)


_La Position du Tireur Couché  I  Oog & Blik / De Bezige Bij  I  Gebonden  I  2011  I  102 blz.  I  9789054923121

 
Picture
_Don’t ask what your country can do for you, but ask what you can do for your country, f*ck that!
Vijf leden van een US Special Forces elite team trachten uit te zoeken waarom het ‘bureau‘ hen dood wil. Een zekere mysterieuze Max, een CIA-agent waar enkel geruchten de ronde over doen, zou de opdracht gegeven hebben het team van Kolonel Franklin Clay te elimineren. Zij zijn er gelukkig in geslaagd om Max en zijn trawanten te misleiden en worden nu door iedereen als zijnde dood beschouwd. Terug in de VS gaan zij op zoek naar het waarom. Hun speurtocht leidt hen naar het eiland Montserrat. Maar de informatie bevindt zich in een kluis van een villa die onder tonnen vulkanische as is bedolven. Zij blijken echter niet de enigen te zijn die graven naar de info.
Schrijver Andy Diggle en illustrator Jock worden voor dit tweede deel vervoegd door Shawn Martinbrough en leveren mede hierdoor een pracht album af. De serie is ondertussen zelfs onder regie van Silvian White in 2010 verfilmd.

Marc Spittael (3)


_The Losers: Double Down  I  De Vliegende Hollander  I  Gebonden  I  2010  I  142 Blz.  I  9789049500900

 
Picture
_Mindgames, pretty annoying.
Wat begint als een ordinaire gijzeling voor losgeld, blijkt een openingszet te zijn voor een niet aflatende mentale en fysieke aanval op Batman. Alle oude vijanden blijken op een of andere manier betrokken te zijn in dit complot. Ciller Crock, Catwoman, Poison Ivy, Harley Quin, Joker, Scarecrow etc. Maar allen worden gemanipuleerd. Door wie?
Deze graphic novel vraagt ernaar om in één ruk uit gelezen te worden, echter de complexiteit van het plot laten dit niet toe. Soms moet je terug bladeren om mogelijke aanwijzingen te checken, details te controleren. kortom de verpersoonlijking met Batman,  om als de meester detective zelve, dit raadsel op te lossen is onvermijdelijk en maakt van deze novel een meesterwerk.

Marc Spittael (4)


_Batman: Hush  I  De Vliegende Hollander  I  Gebonden  I  2011  I  300 Blz.  I  9789049501563

 
Picture
_Never to old to be a hero.
Politiecommissaris Gordon gaat op pensioen, ook Batman is al in geen tien jaar meer gesignaleerd. En dat terwijl Gotham City gebukt gaat onder het juk van een bende die zich de Mutanten noemt. Deze jongeren plegen diefstallen, overvallen en wrede moorden zonder dat de politie een weerwoord vindt. Bruce Wayne heeft het moeilijk om niet in actie te treden. Maar als een oude vijand, Harvey Dent alias ScarFace, opnieuw aan de maatschappij wordt blootgesteld door een bende verwaande betweterige psychologen trekt hij zijn pak weer aan. Batman is terug! De onderwereld siddert opnieuw. Al snel heeft hij bewijzen dat Scarface, die via plastische chirurgie een toonbaar gezicht heeft gekregen, terug de misdaadtoer is opgegaan. Maar alweer beweren de psychologen dat Dent volkomen genezen is, tot het tegendeel bewezen wordt als Dent in een televisieboodschap 5 miljoen eist van de stad of een aantal bommen de Gotham Towers tot puin zal reduceren.
Een prachtig werk mede door de hulp van Klaus Janson en Lynn Varley. Deze bundel van vier verhalen met extreme plotwendingen en een onverwacht einde houdt de traditie van de Batman saga in ere.

Marc Spittael (4)


_Batman: The Dark Knight Returns  I  De Vliegende Hollander  I  Gebonden  I  2011  I  142 Blz.  I  9789049501556

 
Picture
_Psychiater wordt gestalkt door bezeten en moorddadige vrouw. Dorn voert opnieuw de personages op uit zijn vorige boek ‘IJzige Stilte’: Jan Forstner is nog altijd psychiater in de Boskliniek in Fahlenberg, zijn vriendin Carla Weller heeft over die gebeurtenissen een boek geschreven en is nu vaak in het buitenland om dat te promoten wat een beetje tot een afstand nemen leidt tussen hen. Dan begint Jan bloemen en vreemde boodschappen te krijgen van een mysterieuze aanbidster. Hij wordt gecontacteerd door de journalist Volker die hem om een uiterst dringende reden wil spreken, maar als Jan daar komt is Volker op gruwelijke wijze vermoord door een onbekende vrouw. Felix Thanner, een priester, krijgt een jonge vrouw in zijn biechtstoel die een moord bekent. Thanner gaat op onderzoek en stuit op twee moorden: op een homofiele man, en op de journalist Volker. Thanner is gebonden aan het biechtgeheim maar probeert te ontdekken wie de vrouw is. Dat is ook het probleem van Jan: hij ontvangt van de stalkster akelige kindertekeningen maar als hij die aan een collega toont zijn ze akkoord dat ze, hoe kinderlijk uitgevoerd ook, gemaakt zijn door een volwassen vrouw. Een vrouw die geheel geobsedeerd is door Jan, in wie ze een redder ziet, maar die ook zwaar mentaal gestoord is, en dodelijk. Wie haar in de weg komt te staan, is een gevaar dat geliquideerd moet worden. Jan vertrouwt niemand niet. Wie is die vrouw en wat wil ze van hem? Is ze een van zijn collega’s in de kliniek? Tenslotte komt hij in contact met haar en probeert in haar fantasiewereld binnen te dringen om haar te helpen, maar brengt zo iedereen in gevaar, ook zijn Carla. De uiteindelijke ontknoping is wat over the top maar blijft geloofwaardig, zei het wat op het randje. Een uitmuntende akelige psycho thriller met sterk getekende personages en hoewel effectieve actie wat schaars is, heel spannend.

Eddy C. Bertin (4)


_Dunkler Wahn • Van Holkema & Warendorf • 2011 • Paperback • 383 Blz. • 9789000304448

 
Picture
_Welkome terugkeer naar de klassieke gotische griezel door een Vlaamse auteur.
David Mayfair uit Turnhout werd na de dood van zijn ouders geadopteerd door zijn Londense oom Dorian Walpole. David voelt zich heel goed thuis in Londen, absorbeert een intense liefde tot de klassieke Britse literatuur, maar dat is natuurlijk niet zijn hoofddoel. David bezit een unieke gave: hij kan voorbij kijken en als ‘Ziener’ contact maken met de doden. Zijn oom leidt hem daartoe op maar heeft een groot probleem: David kent geen angst en neemt dus roekeloze risico’s. Zijn oom wordt gehospitaliseerd en David reageert zelf op een anonieme brief om de vreemde moord op twee tienermeisjes te onderzoeken in het afgelegen Morley in het Zuidoosten van Engeland. . Hoewel hij zijn talent nog niet goed beheerst trekt David naar Morley, en wordt geconfronteerd met het verleden van de oude pastorij van Borley die gebouwd werd op de ruines van een klooster. Daar hadden in  de 16e eeuw een jonge non en een pater een geheime relatie, ze werden betrapt en ter dood gebracht. De pater werd opgeknoopt, de non levend ingemetseld. Hun geesten dwalen nog steeds rond, op zoek naar elkaar. Maar David ontdekt stilaan dat er veel meer bovennatuurlijke zaken zijn in Borley, en begint te beseffen dat zijn gebrek aan ervaring en aan angst wel eens in zijn nadeel kunnen werken. Het boek is gebaseerd op ‘authentieke’ feiten over een der bekendste Britse spookplaatsen. De auteur is gespecialiseerd in de gotische bovennatuurlijke literatuur van de 19e eeuw, en het is een verademing om eens een heel klassiek gestructureerde roman te lezen in dit genre, ver weg van de moderne ontvoer en folter rotzooi die als horror opgevoerd wordt. De oude geschiedenis van het verleden van Borley wordt in detail verhaalt en wisselt dan af met de eigentijdse belevenissen in 2007 van David die hem van spokerijen geleidelijk in het domein van vampirisme en onsterfelijkheid voeren: oude legendes blijken meer dan enkel verhalen om iemand bang te maken. Het verloopt allemaal erg traag met veel details en ook herhalingen, zoals dat hoort in de klassieke romans in de traditie van Stoker, Hoffman, James en zo vele andere, maar ondanks de lengte blijft het boeien. De duivelse plotwendingen zie je als ervaren lezer misschien wel aankomen, zo niet, laat je verrassen. Je zou het ook kunnen noemen: David leert eindelijk de angst kennen. Heel degelijke en aangenaam leesbare bovennatuurlijke thriller voor de liefhebber van der klassiekers in het genre.

Eddy C. Bertin (4)


_Originele Titel • Kramat • 2011 • Paperback • 454 Blz. • 9789079552535

 
Picture
_Ondergrondse werken in Delft doen een oud en gevaarlijk wezen ontwaken. In Delft wordt al jarenlang gewerkt aan de Spoorzone: enorme graafwerken moeten zorgen voor een grote ondergrondse treintunnel. Dat is uiteraard niet zonder gevaar, want in Delft is water overal aanwezig. En ook wat in eeuwen geleden al in dat water woonde: de streek kende vele legendes over waternimfen en andere wezens die verdreven werden door de mens. De jonge Arne en zijn vriendin Fleur zijn op zoek naar foto’s van het oude stadsdeel en vinden toevallig een gouden beeldje dat een vrouwenfiguur voorstelt. Arne wil te weten komen wat dat beeldje is en gaat op zoek naar de vreemde Mina Wigburg die ooit in het Bolwerk een winkeltje had, en die ervan overtuigd was dat ze magische krachten bezat. Maar ‘Mina Wigburg woont hier niet’ staat op de gevel van haar huis. In zijn zoektocht ontmoet Arne een oude man, Gustos, die meer weet dan hij los wil laten. Arne krijgt te maken met vreemde gebeurtenissen: deuren gaan open voor hem en brengen hem in plaatsen uit het verleden, hij heeft visioenen van een schimmige vrouwengedaante die steeds naderbij komt. Zijn vondst heeft een oude watergodin doen ontwaken, het beeldje is een punctum, het handvat van een wichelroede die de stad moet behoeden voor de wraak van de watergodin die alles kan vernietigen als ze ten volste ontwaakt. Om haar tegen te houden moet Arne zijn eigen magie ontdekken en leren gebruiken om de duistere magie van de Spoorzone tegen te houden. Heden en verleden van Delft vloeien door mekaar in de nieuwe wereld waarin techniek de moderne magie is geworden. Een vlotte mengeling van actie en het bovennatuurlijke voor jongere lezers. Dit boek werd geschreven in opdracht van enkele instanties die betrokken zijn bij de effectieve werkzaamheden, en dus komt er ook wat technische uitleg bij te pas die de lezer niet overdondert en die begrijpelijk blijft, dit zonder het verloop van het verhaal te hinderen. Met enkele illustraties van de technische kant der dingen door Mark van Huystee.

Eddy C. Bertin (3)


_Originele Titel • De Fontein • 2011 • Gebonden • 110 Blz. • 9789026129643

 
Picture
_Ik heb al zeventien dagen niet geslapen. Zo begint deze heel bizarre novelle van Murakami, een oud werkje uit 1990, dat wel een erg contrast is met zijn monumentale recent verschenen trilogie ‘1q84’ maar dat toch al de bizarre trekjes van zijn latere werk demonstreert. De hoofdpersoon, een jonge vrouw, leed als studente al aan slapeloosheid, maar nu is het anders. Zeventien dagen, zeventien nachten zonder slaap maar ze is gewoon niet moe. Het is zelfs alsof ze de werkelijkheid veel intenser ervaart. Ze verdiept zich in haar eenzaamheid, in lezen, en begint daardoor stilaan te vervreemden van haar echtgenoot en zoontje. Ze krijgt hallucinaties die misschien een blik zijn in een andere werkelijkheid, valt in trances en begint dan risicovolle uitstapjes te maken. Het verhaal verloopt als een psychologische nachtmerrie die steeds intenser wordt en naar een akelige finale leidt die de lezer uiteindelijk niets wijzer maakt. Een interessante kijk op hoe een leven zonder slaap de mens beïnvloedt en geleidelijk verandert, hoe een leven zonder slaap misschien de ware dood zou kunnen zijn. Rijkelijk geïllustreerd met bizarre en surrealistische tekeningen van de duitse Kat Menschik.

Eddy C. Bertin (3)


_Nemuri • Atlas • 1990, 2011 • Paperback • 92 Blz. • 9789045019352

 
Picture
_Veel schoten in een western in Oostende. Bert Sels is een schooier en dief die naar Engeland wil vluchten. Hij kaapt een auto en de chauffeur, Rob Spaak, die ook op de vlucht is, met een koffer vol zwart geld uit zijn fabriek. Hoewel erg verschillend van elkaar en elk vooral bekommerd om zijn eigen welzijn ontstaat een bizarre vriendschap. Het gedreven duo belandt in Oostende, 1887, waar net een opstand van de vissers gaande is. Daarbij worden drie vissers doodgeschoten door Point, een corrupte agent, die ervoor zorgt dat een jonge onervaren agent denkt dat hij de dodelijke schoten loste. Point zal hem ‘beschermen’ en start een zoektocht naar ‘de schutter’. Zo worden Sels en Spaak verdachten van de schietpartij. Oostende wordt het domein van een regelrechte pulp western, kompleet met een finale shootout in Tarantino stijl waarbij iedereen met getrokken wapens tegenover mekaar komt te staan. Je zou bijna denken dat Bavo ook wat inspiratie haalde bij sommige van de meer bloederige werken van Shakespeare voor het slot. Deze korte historische thriller is in de reeks Wablieft, wat staat voor ‘klare taal, goed verhaal’, en richt zich feitelijk tot oudere tieners en volwassenen die leesproblemen hebben. Dat merk je ook aan de structuur: ultrakorte zinnen van 3 tot 10 woorden, geen enkel woord met meer dan drie lettergrepen. Het leest heel vlot en weet te boeien, maar alles is gericht op het vlugge actieverloop en ik mis de uitdieping van de personages, de aandacht voor sfeerschepping en beschrijvingen, en ook de bizarre humor van Bavo in zijn normale werk voor volwassenen, humor die hier enkel opduikt als je het verhaal retrospectief in zijn geheel bekijkt. Ik beoordeel het boek dus voornamelijk volgens het doelpubliek, zowat een Zoeklichtje voor volwassenen.

Eddy C. Bertin (3)


_Originele Titel • Manteau • 2011 •  Paperback • 105 Blz. • 9789022326565

 
Picture
_Een voor niets terugziende sekte bewaakt het geheim van het Sakrament. De sekte is een oudtestamentische tak van het christendom. Ze noemen zich de Sancti en wonen in de Citadel, een van de wereld afgesloten heiligdom bovenop een gigantische berg in Ruin, in het zuiden van Turkije. Al vele eeuwen bewaken zij het geheim dat zij het Sakrament noemen, en de onthulling daarvan, die volgens oude profeties nabij is, zou de wereld op zijn kop zetten. Wie een Sanctus wordt is zorgvuldig uitgekozen maar zelfs een jarenlange opleiding volstaat niet altijd om gezond van geest te blijven als de ware aard van het Sakrament onthuld wordt. Samuel is zo’n Sanctus die de moorddadige werking van zijn superieuren niet meer aankan. Hij pleegt zelfmoord door zich van de berg naar beneden te gooien. Niet zomaar een wanhoopsdaad: op een stukje leer in zijn maag vindt de lijkschouwer een telefoonnummer en ook appelpitten met daarop vreemde symbolen. Samuel wil het geheim van het Sakrament openbaar maken. Het telefoonnummer is van Liv Adamsen, zijn zus, die zelfs niet wist dat Samuel nog in leven was. Zij reist naar Ruin en ontmoet er de politieman Arkadian, en al vlug zitten beide verwikkeld in een kluwen van religieuze en politieke groeperingen die al even fanatiek en moordlustig zijn als de Sancti. Infiltranten zitten overal: de politie, het leger, de geheime dienst, niemand is nog te vertrouwen. Een heel spannende intense religieuze thriller met vlotte personages, veel actie en bloedvergieten. Een tipje van de sluier rond het Sakrament wordt opgetild, maar de auteur is nog niet klaar met het tweede deel, en het derde en slotstuk staat nog maar in de steigers. Het wordt dus even afwachten voor een trilogie waarvan de volgende twee delen zich volgens de auteur op een ‘gigantische en universele schaal afspelen’. Ik kijk er al naar uit. Het boek is al verkocht aan meer dan 25 landen over de wereld.

Eddy C. Bertin (4)


_Sanctus • Luitingh •  2011 •  Paperback • 383 Blz. •  9789024532919