Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Picture
_Bizarre moorden leiden van New York naar Antwerpen en het kunstmilieu. Inspecteur Sandler van de politie in New York krijgt Leibowitz, een oude jood, op bezoek, die aangifte komt doen van de verdwijning van zijn vriend Chaim Rosenbaum. Die wordt vermoord teruggevonden en blijkt gespecialiseerd geweest te zijn in het perfect kopiëren van de schilderijen van Modigliani. In zijn atelier worden zowat 250 kopies aangetroffen maar vreemd genoeg ontbreekt één werk: ‘Zittend Naakt’ uit 1917. Een tweede, dan een derde jood wordt vermoord. Bij elk worden de ogen uitgesneden, een verwijzing naar de werken van Modigliani. Als akelige voetnoot worden die ogen in een plastic zakje teruggevonden. Als in Antwerpen een poging gebeurt om het originele ‘Zittend Naakt’ uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en de NYPD bij een van de slachtoffers verwijzingen vindt naar zelfs de zaal waar dat schilderij zich bevindt, worden Jennifer Byron, FBI specialiste in kunstdiefstallen en haar collega Steve Foster naar Antwerpen gestuurd, waar ze de steun krijgen van inspecteur Roger Adams. Daar maakt Geelen gretig gebruik van om Antwerpen eens te bekijken door de ogen van zijn Amerikaanse bezoekers. Heel wat personages maken hun opwachting, maar geleidelijk lijken ze allemaal iets met elkaar te maken te hebben. Een boeiende en intrigerende misdaadroman die zich afspeelt in de schaduwwereld van kunstgalerijen, vervalsingen, joodse handelaars en groot geld. Een wereld die veel gevaarlijker en dodelijker is dan Jennifer kon vermoeden, tot ze tegen wil en dank zelf de titelrol van zittend naakt te vervullen krijgt, iets waar ze helemaal niet gelukkig mee is. Geelen schreef naast een trilogie over de tempelridders al een vorige misdaadroman ‘Volbracht’ over een obsessie met Beethoven.

Eddy C. Bertin (3)


_Originele Titel • Kramat • 2011 • Paperback • 230 Blz. • 9789079552634

 
Picture
_Iets ontzagwekkends wandelt in de duistere bossen van Oregon. Dillen Lomans is drummer van de band Manic Mola, die hij gevormd heeft samen met zijn vrienden Matthew, Charlotte, Freek en Nina. De groep wil doorbreken in Amerika, maar daar komt een onverwacht einde aan. Ze brengen een weekend door in een afgelegen blokhut in de bossen van Oregon. Gitarist Freek gaat hout gaan zoeken voor het vuur maar komt niet terug. Ze proberen hem te zoeken maar in de totale duisternis is dat onmogelijk. Tijdens die zoektocht heeft Dillen een angstaanjagende ontmoeting met iets dat hij niet kan zien in het donker. De volgende dag vinden ze Freek terug, dood in een ravijn. Schijnbaar een dom ongeval wat wel het einde van de groep betekent, maar Dillen kan zijn ontmoeting met het onbekende in de duisternis niet uit zijn hoofd zetten. Hij wordt gecontacteerd door Ralph Miller, een Yurok indiaan. Ralph stelt zich in zijn sweathouse open voor de mystiek van de natuurgoden. Hij is er van overtuigd dat de wereld in onbalans is waardoor de oude goden met sommige mensen in contact komen, en vertelt Dillen dat een Sasquatch of Bigfoot de moordenaar is van Freek. Dillen wijst dat eerst af als klinkklare onzin maar naarmate hij meer leert over de mythes van de Sasquatch en zich verdiept in getuigenverklaringen begint hij te twijfelen. Een boeiende roman over vriendschap en verlies, liefde en hoop, emoties die geleidelijk in het obsessieve gedreven worden wanneer Dillen begint te beseffen dat hij zijn vrienden ooit helemaal doorgrond heeft. Vlotte mengeling van eigentijds psychologisch drama met onderzoek naar de al dan niet realiteit van oude mythes. Spijtig eigenlijk dat de auteur besloot van dat pad af te wijken en er een ontvoering en drugsdeal bij te slepen wat wel goed is voor wat harde actie, sensatie en wat onverwachte plotwendingen. ‘Soms ligt de waarheid ver buiten je veilige wereld’ zegt de flaptekst, maar dat zal de lezer toch zelf moeten ontdekken.

Eddy C. Bertin (3)

_Originele Titel  •  Kramat • 2011 •  Paperback  •  257 Blz. ? 9789079552528
 
Picture
_Mythologische monsters en helden in een nieuw kleedje. In de vlotte inleiding verhaalt Horowitz hoe hij er toe kwam deze verhalen te schrijven, of eerder te herwerken. Hij was altijd dol op mythen en legenden, maar vond ze vaak te saai beschreven: te weinig humor, te weinig bloed. Toen hij achtentwintig was herschreef hij een aantal sagen en legendes die verschenen in ‘The Kingfisher Book of Myths and Legends’. Zowat dertig jaar later blies hij het stof van die verhalen, koos er enkele uit en herschreef die in de stijl zoals hij die zelf had willen lezen toen hij jonger was. Het resultaat is typisch Horowitz, gericht op jongeren maar ook verdomd leuk voor volwassenen: geschreven in een losse meeslepende stijl, met veel droge humor en uiteraard wat bloederige scènes. Hier en daar neemt hij ook wel een loopje met het authentieke verhaal. Zijn versie van ‘Sint-Joris en de draak’ is echt hilarisch. Het boek heeft twee secties: Monsters en Beesten, en Gevechten en Queesten, maar die indeling is inhoudelijk verre van correct en kan je best negeren. Enkele verhalen zijn thematisch overbekend, vooral deze van Griekse (de Sfinx, de Gorgonen en Medusa, de Minotaurus) en Romeinse (Romulus en Remulus) oorsprong, maar Horowitz’ eigenzinnige aanpak maakt ze als nieuw leesbaar. Andere zijn minder bekend zoals deze van Keltische oorsprong (over de Banshee, ridder Gaiwan en zijn bruid), van de Chinezen, de Inca’s, en zelfs de Cheyenne en Bororo indianen (en die twee vallen wel wat tegen). Het boek sluit af met beschrijvende lijsten van tien briljante beesten en monsters, en tien fantastische wapens, waarbij de grap is dat Horowitz bij elk ééntje zelf gefantaseerd heeft. Heel genietbaar bundeltje maar geef het niet aan héél jonge kinderen te lezen.

Eddy C. Bertin (3)


_Beasts and Monsters, Battles and Quests •  De Fontein •  2003-2010, 2011 • Gebonden • 126 Blz. • 9789026128639

 
Picture
_‘Fatale Erfenis’ is het onvermijdelijke slotdeel van de ‘Nieuwe Tijd’-reeks. Vele personages zien wij terugkomen en ten strijde trekken soms met de dood tot gevolg. Het verhaal zit ook nu weer vol intriges, spanning en avontuur.
Zo zien wij Norina als nieuwe Kabcara van Borasgotan, waar helaas niet iedereen even vrolijk door wordt. Sommigen wensen Elenja nog steeds als rechtmatige Kabcara, doch die wordt op zee achterna gezeten door een woedende Lodrik die op zoek gaat naar zijn ondode dochter die overal terreur zaait.
De inquisiteur Estra, wiens moeder ooit ook ter dood werd veroordeeld, verandert van vreedzaam persoon en geliefd door Tokara, in een monster dat een heel leger aanstuurt.
De jonge Vahidin, zoon van een god, groeit waanzinnig snel en beschikt over ongeziene krachten die hij dankzij ingenieuze ingrepen nog eens probeert te versterken.
Overal waar wij kijken zien wij veldslagen en het is heel verwarrend wie tegen wie vecht en vooral wie de vijand is en wie de goede. Het is dus tot het einde een terechte vraag wie dit tot een goed eind kan brengen en wie hier als overwinnaar uit de bus zal komen.
Markus Heitz slaagt er steeds weer in om avontuurlijke verhalen met de nodige spanning te schrijven.

Caroline Van den Neste (4)


_Fatales Vermächtnis: Ulldart – Zeit der Neuen 3 • Luitingh • 2010 • Pocket • Blz.: 415 • 9789024535258

 
Picture
_Ondode pubers hebben ook gevoelens Nigel Mullet ziet er vijftien jaar uit, hij is verlegen en ook verliefd wat al een probleem is, maar het grootste probleem is dat hij een vampier is die al honderd jaar oud is. Uiteraard zijn zijn ouders ook vampiers, zei het van een heel ouderwetse stempel. Hij heeft ook nog een irriterende zus maar die wil alleen dierenbloed drinken. Nigel heeft niet alleen schrik dat zijn ouders, die voor hem op bloedjacht gaan, eens hun tanden in een van zijn weinige vrienden zullen zetten, maar ook hij het aan boord moet leggen met Chloë, het meisje waarop hij verliefd is en die hem uiteindelijk wel sympathiek begint te vinden. Zou het helpen als hij haar de waarheid vertelt, maar dan… zal hij haar ook mogen bijten? Dit en veel meer ontdekt je in het grappige en kolderieke dagboek van Nigel. Al te origineel is het niet altijd, en heel wat grappen en grollen zijn puberaal, zoals Nigel zelf: in plaats van een erectie te krijgen beginnen zijn tanden te groeien. Luchtige en vlot leesbare vampierparodie voor tieners, die zelfs al zijn ze geen vampiers toch wel heel wat van Nigels alledaagse problemen thuis en op school zullen herkennen. Met illustraties van Andrew Pinder.

Eddy C. Bertin (3)


_Diary of a Wimpy Vampire • Ploegsma •  2010, 2011 • Gebonden • 218 Blz. •  9789021668888