Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Picture
_Onschuld ontmoet het zuivere kwaad. Howie Dugley’s gezicht is afschuwelijk om aan te zien, de tienjarige jongen werd na de scheiding van zijn ouders verbrand en verminkt door zijn vader. Hij is dan ook een eenzaat die het gezelschap van anderen mijdt om niet voortdurend gepest te worden, tot hij op een nachtelijke wandeling Alton Blackwood ontmoet, een man die even afzichtelijk is als hijzelf. Een band groeit tussen beide tot Howie als Alton Howie redt van een pestkop. Maar dan beseft Howie dat Alton een moordzieke psychopaat is die bij voorkeur gezinnetjes uitroeit en die zijn oog laat vallen op Howie’s moeder en zijn zusje. Een intens verhaal over onschuld die een uiterste kwaad moet confronteren, een typisch Koontz thema en dus ook een verhaal over innerlijke sterkte en moed, met zelfs enkele wel vage implicaties naar het bovennatuurlijke kwaad in de gedaante van een zwarte raaf. Dit verhaal is origineel: ‘Darkness Under The Sun’ uit 2011. Het bonusverhaal ‘In de val’ alias ‘Trapped’ is uit 1989 en verscheen voorheen als geschenk in de maand van het spannende boek in 1995 in het Nederlands. Meg en haar zoontje Tommy worden in hun afgelegen boerderij aangevallen door intelligente en moorddadige superratten die ontsnapt zijn uit een experimenteel biologisch laboratorium van de regering, een thema dat Koontz in die jaren verschillende keren gebruikte. Een dun pocketje voor minder dan de prijs van een pakje sigaretten, en twee spannende verhalen.

Eddy C. Bertin (4)


_Darkness Under The Sun, Trapped •  Luitingh •  1989, 1995, 2011 •  Pocket •  149 Blz. •  9789024534814

 
Picture
_Waar raven ruijters zullen zeijn. De familie Woudenberg verhuist van de stad naar een oude herberg in een afgelegen dorp. De kinderen: Thomas, Joost, Maurits en de tweelingzussen Emma en Lisa zijn daar helemaal niet gelukkig mee. Voorbij het dorp ontdekken ze een oude ophaalbrug en daarachter een wachtende stenen poort. Op de boog daarvan vormen zich de woorden ‘Waar raven ruijters zullen zeijn’. Dat wordt werkelijkheid: de vijf veranderen plots in volwassenen en de raven in paarden. Ze vluchten terug door de poort en worden weer normaal. Een vreemde droom, tot hun moeder ridders op paarden schildert waarin ze zichzelf herkennen. Ze gaan opnieuw door de poort en betreden Raveleijn waar ze gevangen genomen worden door de bannelingen. Zo vernemen ze dat Raveleijn geterroriseerd wordt door de boosaardige graaf Olaf Grafhart. Een oude voorspelling zegt dat vijf uiters Grafhart zullen overwinnen. De vijf nieuwe helden in spé verwerven elk hun wapen gekoppeld aan een natuurelement, waarbij een niet ongevoelig is voor de mooie en mysterieuze Samira. De vijf beginnen de strijd tegen de vele monsters, mechanische en andere, die bezield worden door de boosaardige magie van Grafhart. Een actievol jeugdboek vol avontuur en magie, geschreven door van Loon in opdracht van het sprookjespark de Efteling die het basisthema leverden. Raveleijn is een ware kleine magische stad in het pretpark. Enkele keren per dag is er een parkshow met ridders en echte raven in een openluchtarena voor 1200 toeschouwers, gebaseerd op dit verhaal. Bovendien werd er ook een TV-reeks van gemaakt. Vlot leesbaar en genietbaar luchtig amusement.

Eddy C. Bertin (3)


_Originele Titel •  Leopold/Efteling •  2011 •  Gebonden •  247 Blz. •  9789025857813

 
Picture
_Monsters in alle soorten en kleuren. Een mooi boekje om voor te lezen aan kinderen van (denk ik) 5 à 8 jaar, uiteraard met kinderen in de hoofdrollen en een keuze van ettelijke monsters in alle kleuren en gedaantes, enge en grappige. De meeste monsters vinden feitelijk de ménsen zelf heel eng, maar kunnen het meestal best vinden met de kinderen. Want wie beweegt in het donker onder het bed, wie steelt koekjes uit de trommel, wie danst in het donkere bos? 28 verhalen en gedichtjes waarin de jonge kinderen kunnen ontdekken dat monsters er best griezelig uitzien maar dat ze niet noodzakelijk ook zo boosaardig zijn, je kan best met ze lachen en spelen, en misschien zelf ook in een monster veranderen. Ideaal om de angst voor monsters te overwinnen. Een resem auteurs zoals Selma Noort, Rindert Kromhout, Dolf Verroen, Paul van Loon, Nannie Kuiper, Hans Kuyper, en vele andere. Enkele herdrukken maar het gros is origineel. Niet alle verhalen zijn even sterk, vooral bij de gedichtjes viel me een en ander tegen, maar waarschijnlijk sta ik al wat te ver van de leefwereld van heel jonge kinderen om dit te appreciëren zoals zij. Rijkelijk en kleurrijk geïllustreerd door diverse kunstenaars, leuk vertelboek en van de illustraties zullen de lezertjes of luisteraars ook wel genieten. Groot formaat 21,50 op 26 cm.

Eddy C. Bertin (3)


_Originele Titel •  Leopold •  2011 •  Gebonden •  137 Blz. •  9789025859176

 
Picture
_Luce Price wil haar voorbije levens ontdekken. En dat is niet zo eenvoudig. In het eerste deel van de reeks, ‘Fallen’, ontdekten we dat Luce en Daniël Grigori, die hartstochtelijk op elkaar verliefd zijn, beide gevallen engelen zijn die gedoemd zijn om elkaar telkens weer te verliezen. Om de 17 jaar sterft Luce, wordt herboren en de cyclus herbegint opnieuw voor haar. Eenmaal Luce deze waarheid kent, probeert ze de vervloeking te verbreken maar de ijselijke schaduwen zitten achter haar aan. Luce en Daniël zijn deel van een gigantische strijd tussen niet menselijke wezens. In dit vervolg heeft Daniël Luce in veiligheid gebracht in een afgeschermde Engelenschool bij Fort Bragg in Californië. Die dagen dat ze gescheiden is van Daniël zijn voor Luce de hel op aarde: zij beseft dat ze sterfelijk is en in gevaar, zowel de Verkondigers als de Verschoppelingen willen haar, maar waarom? Luce verlangt naar Daniël maar begint hem af te wijzen omdat hij haar nooit de volledige waarheid vertelt. Heel wat zwijmelende romantische scènes, ook eindelijk wat bovennatuurlijke actie, maar ook de lezer blijft in het ongewisse over de essentie van de reeks. Hier en daar enkele hints en inzicht in wat de personages bezielt en drijft, maar zoals Luce blijven we nog grotendeels in het duister. Luce weet dat de waarheid verborgen is in haar voorbije levens en zijn leert haar krachten gebruiken om via de Verkondigers in het verleden te kijken. Daniël is en sleutelfiguur in de laatste strijd die misschien het einde der tijden zal inluiden. Luce zet haar hoop op de Verschoppelingen en duikt in haar verleden. Het is allemaal wat puberaal en lang uitgesponnen, liefhebbers van de ‘Twilight’ saga zullen het wel pruimen: veel smachtende liefde, geen seks. Het wordt interessanter maar de wazige delen zullen hopelijk opgeklaard worden in de laatste twee delen. Deel 3 ‘Passie’ is recent verschenen, tot dan dus.

Eddy C. Bertin (3)


_Torment, a Fallen novel •  Van Goor •  2010, 2011 •  Paperback •  303 Blz. •  9789047512585

 
Picture
_Laatste deel over de vampier Sia en de andere Kinderen van Judas. Dit sluit rechtstreeks aan bij het slot van het vorige boek ‘Judaszoon’ en Jeoffray Charles Wilson, de testamentaire executeur van de erfenis en kennis van Harm Byrnes, die contact maakt met Theresa Sarka, alias Sia, de laatste vampier van de Kinderen van Judas. Sia probeert haar menselijke afstammelingen en beschermelingen Emma en Elena Karkow te behoeden voor de vloek die over haar soort heerst en die opgroeiende Kinderen van Judas verandert in moorddadige monsters. Intussen is een strijd aan de gang tussen de ondergrondse kult van de Nachtkelten die hun bloed geven aan vampiers en in ruil daarvoor hun kennis delen, en hun vijanden, de Gedaanteverwisselaars. Emma en Elena worden ontvoerd, en Sia kan ze enkel levend terugkrijgen als ze in ruil een aantal moordaanslagen pleegt op Ierse gedaanteverwisselaars. Maar zoals de lezer wel al weet uit het vorige boek, is Sia geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Een vlotte en griezelige horror thriller waarin Heitz alweer heel wat bizarre bovennatuurlijke schepselen ten toneel voert. Het is de finale van de cyclus van zes boeken rond de Kinderen van Judas, begonnen met ‘Ritus’. Enige voorafgaande kennis van de vorige boeken helpt dus wel, want het wordt tamelijk ingewikkeld en Heitz voert ook een aantal belangrijke personages uit vorige delen weer op voor de finale. Voorlopige finale dan, want uit het nawoord blijkt dat Heitz misschien in de toekomst nog eens terug zou durven keren tot de reeks. Voorzien van een Dramatis personae die je nu en dan wel eens moet raadplegen, en een kort waslijstje van de soorten vampiers en begrippen.

Eddy C. Bertin (4)


_Judastöchter •  Luitingh •  2010, 2011 •  Paperback •  480 Blz. •  9789024533589

 
Picture
_10 jaar oud maar nog steeds even actueel. Met zijn vorige oerstevige roman ‘Getuigen’ verwierf Soetewey terecht de Hercule Poirotprijs 2011. Deze ‘Inbraak’ werd genomineerd voor diezelfde prijs en de Gouden Strop in 2001 maar haalde het toen niet. Een heruitgave dus van een boek dat al 10 jaar oud is, maar leest alsof het gisteren geschreven werd: de thematiek is nog even actueel en prangend. Willy breekt in een verlaten huis maar wordt op heterdaad betrapt door het thuiskomende echtpaar: de arrogante en zelfverzekerde advocaat Didier en zijn neurotische echtgenote Erica. Als tijdens een schermutseling Erica het masker van de inbreker aftrekt en ze hem herkennen als hun postbode Willy is het hek van de dam. Willy is wanhopig, hij kan het zich niet veroorloven om gevangen genomen te worden. Als Erica dan nog met een revolver komt aandraven die Willy weet te bemachtigen wordt het een impasse, en het begin van een psychologisch machtsspel. Willy is geen moordenaar maar hij kan hen niet laten leven. Didier is zeker van zijn overwicht en gooit alle advocatentrucjes in het spel terwijl Erica gewoon de zaak wil overleven. De confrontaties worden steeds ingewikkelder en akeliger. Beurtelings krijgen we steeds een van de drie aan het woord en zijn dus deelgenoot van hoe erg verschillend wat ze werkelijk denken en willen is van hoe ze dat uitspelen tegenover de anderen. Een interessante techniek maar die bevordert niet altijd de vlotte leesbaarheid omdat je telkens even moet nadenken over wie nu eigenlijk op dat moment de vertellende ik-figuur is. Onder stress wordt iedere mens een gevaarlijk monster en komen al de akeligste kantjes van iemands persoonlijkheid boven, vooral als de afloop van het psychologische spel uiteindelijk om massa’s geld draait. Vlot geschreven en spannend leidt het tot een dramatische finale. Het spijtige is dat geen enkele van de drie personages echt de sympathie van de lezer meekrijgt, en ik stoorde me ook aan enkele dt spellingsfouten die toch best konden gecorrigeerd zijn. De dodelijke impasse die Soetewey schept is een ‘huis clos’ van machteloosheid die het diepste verzet oproept waarbij alles toegelaten is. Liefhebbers van Soetewey’s vorige boeken zullen dit ook best appreciëren. Alleen het vaak impulsieve taalgebruik dat de verfijning mist van zijn latere werk toont aan dat het een ouder boek is. Waarbij de lezer zich ook de vraag stelt: twee honderd vijftig miljoen, dat zijn allicht wel oude BF en geen euros?

Eddy C. Bertin (3)


_Originele Titel •  Kramat •  2001, 2011 •  Paperback •  192 Blz. •  9789079552610

 
Picture
_Een jaren oude verdwijning leidt tot akelige ontdekkingen. Bernhardt Forstner komt in 1985 bij een autocrash om het leven. Bij hem in de auto zat zijn zesjarige zoon Sven, die verdwijnt en waarvan alleen zijn kleren teruggevonden worden. Forstner liet ook een onechtelijke zoon na, Jan Forstner, psychiater, die nog steeds geobsedeerd is door de ontvoering van zijn broertje. Die droeg een dictafoon bij zich tijdens de verdwijning, waarop Jan zijn stem hoort en dan een ijzige stilte. De obsessie wordt zo erg dat Jan geen stilte meer kan verdragen. Hij krijgt finaal een inzinking en neemt een baan aan in de Boskliniek in zijn geboortedorp Fahlenberg (het fictieve stadje waar ook Dorns vorige thriller ‘Trigger’ zich afspeelde) op voorwaarde dat hij daar ook zelf in therapie gaat. Na de onbegrijpelijke zelfmoord van een jonge zwangere vrouw gaat Jan op onderzoek uit met Carla Weller, een journaliste, en ze komen zo op het spoor van een akelig geheim in de kliniek, een geheim dat de sleutel kan zijn tot wat er met Sven gebeurd is al die jaren geleden. Boeiende personages en een degelijk uitgewerkte plot, knappe thriller. Dorn werkte jaren lang als taaltherapeut met psychiatrische patiënten, een achtergrond die je uiteraard terugvindt in al zijn boeken.

Eddy C. Bertin (3)


_Kalte Stille •  Van Holkema & Warendorf •  2010, 2011 •  Paperback •  382 Blz. •  9789047517481 

 
Picture
_Een kleine maar erg uitgebreide geschiedenis van het dagelijks leven. Bryson, de auteur van o.a. ‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’ en een hele resem reisboeken, verhuisde naar een voormalige anglicaanse pastorie in Norfolk en kwam tot een bizarre conclusie bij het verkennen van zijn nieuw domein. ‘Tot mijn grote verbazing ontdekte ik dat alles wat in de wereld gebeurt, alles wat er maar wordt ontdekt of uitgevonden… uiteindelijk op een of andere manier in je huis belandt.’ Met dit op het oog begint Bryson, na een uitgebreide tijdssituering en verkenning van de omgeving, aan de herontdekking van zijn eigen huis en alles wat zich daarin bevindt. Van de hal naar de keuken, de salon, de eetkamer, de trap, de slaapkamer, de badkamer, en ga zo maar door tot op de zolder. Het resultaat leest als een uiterst nagevorste historie van onze beschaving van zowat de laatste 150 jaar, met enkele sprongen ver in het verleden. Je kan niet over een bad spreken als je de Romeinen niet vermeldt. Het resultaat is een boeiend relaas van alledaagse voorwerpen en gebruiken en hoe ze tot stand kwamen, dus vaak met hilarische anekdotes. Enkele smaakmakers. Het aantal begraven doden op een plattelandskerkhof. Waarom werden vroeger ramen dichtgemetseld en vensters erop geschilderd. Een diner menu uit 1784. De zin van knopen op onze mouwen. Een gezouten paling als zweep. De gevaren van nachtelijk ademhalen. Het eerste voorlichtingsboek voor jonge vrouwen. De fysieke en psychische gevaren van masturbatie. Eerste verdovingen bij operaties. Het leven als dienstbode. De mode om een kluizenaar in je huis te nemen voor enkele jaren. Belastingen op behangpapier. Statistieken over het vallen van een trap. Voor- en nadelen van het korset. Het ontstaan van de borstpoef die de bustehouder werd. Verplichte totale verduisteringen tijdens de oorlog. Dit alles en nog veel meer. Ondanks de lengte blijf je geboeid lezen, en hoewel veel zaken nu erg grappig overkomen waren ze destijds doodernstig te nemen. Een fascinerende geschiedenis van het alledaagse. Met plattegronden, en uitgebreide bibliografie en alfabetisch register. Verscheen voorheen bij uitgeverij Atlas. Kleine druk, dus hier ben je heel wat uurtjes zoet mee.

Eddy C. Bertin (4)

_At Home. A Short History of Private Life •  Olympus •  2010, 2011 •  Paperback •  527 Blz. •  9789046700037
 
Picture
_De dood is slechts het begin van de nachtmerrie. Dat ontdekt James Hastings al vlug. Hij woont samen met zijn vrouw Tracey in een groot luxehuis in West Adams, een leuke buitenwijk van Hollywood. James heeft een succesvolle job: al meer dan drie jaar is hij de look-alike en stand-in van de beruchte superrapper Ghost. Tracey is meer een plattelandsmeisje dat zich niet zo best kan vinden in de vriendenkring van James en Ghost. Dan komt Tracey op een nacht om het leven als ze haar auto gaat halen, waarschijnlijk een aanrijding en de dader verstopte haar lichaam onder afval en verdween. De zaak werd nooit opgelost en James stort volledig in mekaar. Zijn vrienden proberen hem te helpen maar hij leeft als in een hallucinatiewereld en grijpt gretig naar de drank, vooral als hij telkens op hetzelfde uur, het tijdstip waarop Tracey stierf, boodschappen vindt op zijn gsm die hij zelfs niet hoorde. Elf maanden later denkt hij Tracey zelfs te zien, en wordt hij opgebeld door een man die ‘haar terug wil’, en wiens stem die van James zelf is. James hervat zich of denkt dat toch. Hij komt in contact met Annette Copeland, een mooie jonge weduwe die naast hem komt wonen en begint een aarzelende relatie met haar. Dan vertelt ze hem dat ze opzettelijk naast hem kwam wonen en hem al geruime tijd in het oog hield. Haar echtgenoot was verantwoordelijk voor Tracey’s dood en pleegde daarom zelfmoord. De vreemde toevalligheden en gebeurtenissen vermenigvuldigen zich. Tracey manifesteert zich in een vriendin, Lucy, die om het leven komt. Dan begint Annette dingen te zeggen die enkel Lucy wist, en dan dringt de entiteit van Stacey in haar. Annette is gestoord en wordt gevaarlijk. James probeert te begrijpen wat er gebeurt, maar is totaal in de war, het is alsof iemand anders hun leven manipuleert. Met Annette gaat hij op zoek naar dingen die gebeurd zijn in haar verleden maar stilaan beseft James dat zijn eigen verleden hier ook bij betrokken is, en dat alles ook samenhangt met Ghost zelf. De auteur heeft niet bepaald een vlot leesbare stijl. Het begint relatief rustig als een klassiek verhaal van spokerijen en bezetenheid, maar ontaardt dan in een onontwarbaar kluwen van bovennatuurlijke moord, waanzin, hallucinaties, flashbacks met echte of valse herinneringen. James is niet de enige die in een hallucinatietrip verzandt, zo ook de lezer die probeert te begrijpen wat er nu feitelijk wel echt gebeurd in deze warboel. Experimentele psycho horror. Ik heb het slot drie maal integraal herlezen en ik snap het nog niet. Verscheen in een gelimiteerde oplage in de VSA als ‘Killing Ghost’. Ransom debuteerde in 2008 met ‘The Birthing House’ dat gemengde besprekingen kreeg.

Eddy C. Bertin (2)


_The Haunting of James Hastings, aka Killing Ghost • De Fontein •  2010, 2011 •  Paperback • 335 Blz. • 9789026141348

 
Picture
_Ook al is het in 2012 honderd jaar geleden sinds de Titanic zonk, het blijft iedereen boeien. Hoe kon een schip, waarvan beweerd werd dat het onzinkbaar was, toch verloren gaan? Waarom moest dit gebeuren? Waarom waren er te weinig reddingssloepen? Vragen die wij nooit en te nimmer naar behoren kunnen beantwoorden. Het schip in al zijn pracht blijft echter op ons netvlies gebrand en dit zeker na het bekijken en lezen van dit boek. Het schetst een beeld van de bouw, de indeling en het leven aan boord van zo’n schip. De verscheidenheid van de dekken was er wel doch ieder had op zijn manier niet te klagen. Er was voldoende pracht en praal aanwezig waar iedereen zich aan te goed kon doen. Het boek is een getuigenis van verlorene glorie. Met de digitale kennis van nu, is het mogelijk om ons een beter beeld te geven van het schip.
Voor een ieder die van scheepvaart houdt en vooral van geschiedenis, is dit een pracht van een boek. De opbouw is heel rustig en de foto’s zijn heel mooi en stijlvol aangebracht net zoals het schip zelf was. Het is ook een ode aan alle overledenen en aan ons om even bij hen stil te staan. Hoe koud zullen zij het niet gehad hebben? Hoe anders zullen zij hun toekomst voor ogen hebben gehad?
Peter Chrisp heeft er een prachtig boek van gemaakt en de illustraties van Somchitch Vongprachanh zullen ieder verbazen hoe levensecht het eruit ziet.

Caroline Van den Neste (5)


_De Standaard • 2011 • Hard cover • 9789002243011