Books - DVD's - Movies - Music - Short Stories - Articles - Conventions - Expositions
 
Picture
_In het Frankrijk van de zestiende eeuw is Nostradamus inmiddels een gevierd arts, die met succes de pest bestreden heeft, maar tevens filosoof en astroloog. Nadat hij deel uitmaakte van een kruistocht tegen de Waldenzen komt hij aan in Salon de Provence, waar hij zich vestigt. Hij huwt er met Anne Ponsarde, maar kent toch geen rust. Het volk draagt hem  ophanden, en hij kan zelfs op de steun van koningin Catherina de Medici rekenen. Hij wordt immers geplaagd door een angstaanjagende voorspelling die hij niet juist kan plaatsen. Hij denkt aan de Spaanse Inquisitie, die hem met zijn Joodse afkomst en helderziende gave tot een doelwit maken. Dit boek is het tweede deel in deze trilogie, die internationaal goed verkoopt. Het is het vervolg op ‘Nostradamus: De profetie’. Je kan de boeken vergelijken met Alexandre Dumas. Ze lezen vlot en laten de echte, historische feiten kennen. Een aanrader.


Patrick Van de Wiele (3)


_Magus II: Il Romanzo Di Nostradamus L’Inganno  I  De Vliegende Hollander  I  2011  I  Paperback  I  367 Blz. 
978 90 495 01877

 
Picture
_“Dit was een bewuste beslissing om iemand kapot te maken”.
In een vier verdiepingen hoge woning met artistiek aangelegde rozentuin, op een zeer prestigieuze locatie woont Maya Townshend, een aantrekkelijk donkerharige vrouw van begin dertig. Haar man doet in onroerend goed, zij zelf heeft – als hobby – een koffiebar. Wanneer de bedrijfsleider van deze koffietent, Dylan Vogler, vermoord aangetroffen wordt, is dit een reden voor de politie om de eigenares Maya te ondervragen. Vooral nadat ontdekt werd dat Vogler marihuana verkocht in de koffiebar en dat Maya wel een erg hoog loon uitbetaalde aan haar bedrijfsleider. Omdat Maya toevallig ook nog het nichtje is van de burgemeester, wordt advokaat Dismas Hardy ingeschakeld om haar te verdedigen.
Hiermee schrijft de Amerikaanse auteur Lescroart alweer een spannende thriller. Laat u als lezer niet misleiden door de wat oninteressante cover, de inhoud is des te boeiender.

Angelique Van den Neste (5)


_A Plaque of Secrets  I  Unieboek  I  2010  I  Paperback  I  Blz. 367  I  9789047512714

 
Picture
_Marshall en Nathalie ontmoeten elkaar voor het eerst op de langste en meest tenenkrommende blinddate die een mens zich kan voorstellen. Ze gaan uit eten en naar een feestje, maar tussendoor is er een overval en zelfs een ziekenhuisbezoek. Vinden ze elkaar leuk na deze nacht of kan deze verschrikkelijke ontmoeting alleen maar tot vervreemding leiden?
Deze graphic novel verscheen eerder als ‘Mister Wonderful’ in feuilletonvorm in The New York Times Magazine.
Daniel Clowes is de maker van de legendarische stripreeks ‘Eightball’. Zijn tekeningen zijn onder meer verschenen in Esquire, The New Yorker, Vogue, Time en Newsweek. Clowes werd wereldberoemd met zijn graphic novels ‘David Boring’, ‘Like a Velvet Glove Cast in Iron’, ‘Ice Haven’ en natuurlijk ‘Ghost World’.
‘Daniel Clowes weet het alledaagse bestaan geestiger en scherper te verwoorden dan de meeste schrijvers en filmmakers.’ – The New York Times

Wim Somers (3)


_Mister Wonderfull  I  Oog & Blik  I  De Bezige Bij  I  77 pag.  I  978 90 549 23152

 
Picture
_In de toekomst bestaan er natuurlijk tijdmachines. Elke dag stappen mensen in een tijdmachine en proberen ze datgene te doen wat ze niet moeten doen: het verleden veranderen (klinkt bekend in de oren als het onderwerp van de ‘Back To The Future’-trilogie!!) . Elke dag gaan er dus ook tijdmachines kapot. En dan verschijnt Charles Yu ten tonele: tijdmachinereparateur en onbezoldigd levensadviseur. In zijn vrije tijd bezoekt Charles zijn moeder (die in een éénurige cyclus zit en dus permanent in de keuken staat) en zoekt hij zijn vader, de uitvinder van het tijdreizen, die plotseling is verdwenen. Samen met Tammy, een onzeker computersysteem met een laag zelfbeeld, een niet-bestaande, maar ontologische hond genaamd Ed en met het boek Veilig leven in een sciencefictionwereld als gids, doet Charles er alles aan om die ene dag te vinden waarop zijn vader en hij elkaar eindelijk kunnen ontmoeten.
Charles Yu's vlijmscherpe debuut is in de Amerikaanse literaire kosmos ingeslagen als een komeet en zal de literaire ruimtewereld op zijn grondvesten doen daveren.
‘Leven In Een Sciencefiction Wereld’ is schitterend geschreven, geestig en gewoon tijdsoverschrijdend leuk. Dit boek is echt te gek om te lezen. Als ik terug in de tijd zou kunnen reizen om het eerder te lezen, zou ik dat meteen doen, en dat is niet de mening van een enkeling.

Wim Somers (4)


_How To Live Safely In A Science Fictional Universe  I  Prometheus  I  271 pagina’s  I  Paperback  I  978 90 446 17085

 
Picture
_Keizer Loethar heeft zich 10 jaar geleden op gruwelijke wijze de troon toegeëigend. Hij probeert vertwijfeld om ook magische krachten te verkrijgen, doch dat lukt hem niet.
Elders in het land wordt de jonge prins Leonel door de struikrover Kilt Faris beschermd om ooit terug op de troon te komen als de tijd rijp is. Een ongelukkig voorval zet echter een spoor uit naar magie en Loethar zorgt dat zijn onderdanen op zoek gaan naar dit bloedspoor.
Ondertussen groeit ook Piven, de geadopteerde zoon van de vorige koning, op een veilige plaats op. Hij is heel behulpzaam en beschikt over magie en ondanks dat hij het goede wil doen, voelt hij dat de zwarte magie en het slechte steeds meer bezit van hem nemen. De ooit sprakeloze jongeling heeft in zijn jeugd kennis voldoende kennis opgedaan die hij nu probeert in te zetten. Hij gaat ook verwoed op zoek naar zijn zusje want hij is vastbesloten om alle macht in handen te krijgen.
Zowel einde als begin spelen zich in een heel andere dimensie af en even is het een vraagteken wat deze wereld met Penraven te maken heeft, doch wie het boek verslind zal beloond worden en wil zo snel mogelijk het volgende deel lezen.

Caroline Van den Neste (4)


_Tyrant’s Blood : Book Two of the Valisar Trilogy  I  Luitingh  I  2010  I  Paperback  I  Blz. 432 I  978 90 245 31295

 
Picture
_Op de cover van dit boek merkten we een zeer bijzondere vraag om die je niet zomaar zal kunnen beantwoorden. En laat het nu net een vraag zijn die betrekking heeft op de voorspelling (of het einde van de Maya-kalender) dat de wereld zal vergaan op 30 december 2012. De vraag is: “Als het einde van de wereld nadert, wil je dan de eerste zijn die sterft… Of de laatste die overblijft.” Denk hier maar eens goed over na.
Op een drijvend boorplatform op de Noordelijke IJszee wachten vijftien mensen tot ze opgehaald worden, want het platform werkt niet meer. Inmiddels breekt een virus uit dat de wereldbeschaving keldert: de besmette mensen veranderen in moorddadige zombies die half van vlees en half van metaal zijn. Door een ontploffing moet het platform verlaten worden. De overlevenden beginnen een ijzige tocht, belanden op een gestrand cruiseschip, maar als de duizenden besmette passagiers van het schip losbreken, wordt het een helse strijd van ieder voor zichzelf om te overleven. Spannende, maar doodsombere thriller die toont hoe ieder mens tot uitersten kan gaan om te overleven, zelfs als er geen ware toekomst meer is. Sterke levensechte personages, weinigen sympathiek in hun strijd tegen de natuur, de besmetten en vooral zichzelf.
We krijgen geen verklaring vanwaar het virus zou kunnen komen, hoe het juist werkt en wat er aan gedaan kan worden.
De liefhebbers van zombie-films zullen hier wel spek voor hun bek vinden maar helaas zitten er weinig originele items in dit verhaal of kan men nauwelijks spreken van een variant op de overbekende zombiefilms. Het verhaal kent een open einde en we zullen het nooit weten wat de enkele overlevenden, als ze ooit de normaler wereld zullen bereiken, nog vinden. Een debuterend horrorregisseur zal hierin wel voldoende stof vinden om de zoveelste zombiefilm op ons los te laten. Wedden dat het wordt verfilmd?

Wim Somers (3)


_Outpost  I  Boekerij  I  350 pagina’s  I  Paperback  I  978 90 225 60051

 
Picture
_Tijdens een klimtocht op de Makalu ontdekt de avonturier Luca een nieuwe berg, zo regelmatig van vorm dat het lijkt of hij door mensen is gemaakt. Hij probeert te achterhalen wat hij heeft gezien en raadpleegt hiervoor zijn oom die geoloog is. Bij zijn zoektocht in de bibliotheek stuit hij op een dagboekfragment van een ontdekkingsreiziger die het over een verborgen heiligdom in de bergen heeft, een soort poort naar een heilige plek.
Ondertussen proberen de Chinezen hun eigen leider in Tibet te installeren en de elfde Panchen Lama, nog maar een jongen uit te schakelen.
Luca en zijn oom Jack proberen dus de esoterische mythen van het boeddhisme te doorgronden en beseffen niet dat zij daarmee velen in gevaar brengen. Wanneer Luca met zijn klimpartner Bill op zoek gaat naar deze berg, beseft hij niet dat het een reis zal worden die hij nooit zal vergeten. Het wordt een reis vol gevaren waar zij zich niet van bewust zijn.
Het boek leest vlot en laat zich niet makkelijk terzijde leggen voordat wij weten of de jongen gered wordt, of Luca en Bill de ultieme piramideberg weten te vinden en te beklimmen. Het is een boek vol avonturen, helaas het ene al bloederiger dan het andere. Wij kunnen best stellen dat Luca en Bill zich aan een gevaarlijke reis wagen, waar zij en wij het einde niet van kunnen voorspellen.

Caroline Van den Neste (5)


_The Cloud Maker  I  Unieboek  I  2010  I  Paperback  I  Blz. 351  I   9789047516026

 
Picture
_‘Schaduwspel’ is het tweede deel waarin Tad Williams ons meeneemt in de Schaduw Wereld. Koning Olin is nog steeds gevangen en zijn nageslacht probeert het rijk te redden met alles wat in hun macht lig. Prinses Brionie krijgt hierbij hulp uit een onverwachte hoek. Haar broer Barrick probeert op zijn eigen manier diep in het rijk van de vijand te dringen.
Ondertussen trekken tal van vreemde en verschrikkelijke wezens het rijk binnen om dit aan hun macht te onderwerpen. De wapenmeester, Shaso, die steeds aan de zijde van de tweeling vertoeft heeft blijkbaar ook een verborgen verleden wat stilaan aan het licht komt. Zal Brionie de waarheid over haar vader en diens dienaren kunnen verwerken?
Ook nu weer een lijvig boek doch wie het voorgaande heeft gelezen, wil alleen maar verder gaan en weten hoe het de tweeling en het rijk vergaat. Of zij stand kunnen houden en of de koning en het rijk bevrijd kunnen worden van alle gruwelen.

Caroline Van den Neste (4)


_Shadowplay - Shadowmarch Volume Two  I  Luitingh  I  2010  I  Paperback  I  Blz. 797  I  9789024596935

 
Picture
_De fantasy grootmeester Tad Williams doet met de ‘Schaduwwereld’-reeks zijn naam weer alle eer aan.
‘Schaduwgrens’ is het eerste boek van vier in de reeks ‘Schaduw’ -wereld. Zuidermark is door de ontvoering van de koning deels stuurloos en zijn nageslacht weet niet wat de toekomst hen zal brengen. Zijn erfgenaam probeert het rijk bij elkaar te houden, de jongere tweeling krijgt slechts deels met de situatie te maken. De kreupele prins Barrick neemt bovendien zijn plichten niet echt serieus dit in tegenstelling tot zijn tweelingzus, prinses Brionie. Zij is heel koppig en vol leven en probeert haar plichten ook echt waar te nemen. De hofedelen maken het hen echter niet makkelijk, en hun stiefmoeder wil koste wat kost haar eigen kind op de troon zetten. De wapenmeester, Shaso, heeft ondanks het feit dat hij een zuiderling is met een donkere huid een heel hoge positie en staat de tweeling waar mogelijk terzijde.
De schaduwwereld wordt schitterend neergepend, de karakterisering van de personages is heel knap gedaan. Zij zijn heel divers en hebben elk hun eigenaardigheden en deze worden dan ook tot in detail beschreven. Het is net of je echt de Funderlingen, de kleine mensen voor je ogen ziet, terwijl je het boek leest.
Het is een lijvig boek en aanvankelijk niet eenvoudig om erin te komen door de beschrijvingen, doch wie er zich in vastbijt, komt in een heel aparte wereld terecht.

Caroline Van den Neste (4)


_Shadowmarch Volume One  I  Luitingh  I  2010  I  Paperback  I  Blz. 799  I  9789024591558

 
Picture
_Een klein pakje met een geheime boodschap is het begin van een fantastische roman van Kathleen McGowan die met haar ‘Magdalena’-trilogie ons een andere kijk op het geloof biedt.
Journaliste Maureen Paschal heeft net haar onderzoek naar het leven van Maria Magdalena afgerond wanneer zij een vreemd pakketje ontvangt dat oude handgeschreven teksten bevat. Blijkbaar zijn deze geschreven door de gravin van Toscane namelijk Matilda. Alles wijst in een richting, het Boek der Liefde, een evangelie door Jezus zelf geschreven en door velen verborgen gehouden opdat het niet in de verkeerde handen zou vallen. Maureens zoektocht naar de ware toedracht van dit pakketje en il Libro Rosso brengt haar langs diverse kerken in Italië. Langzaam wordt duidelijk dat overspel geen zonde is, daar ware liefde geen overspel kan zijn. Is het dat wat men verborgen wil houden voor de wereld? Zou de wereld niet kunnen omgaan met de geheimen van dit boek/
Alle zinnen van het evangelie kunnen immers verschillend worden uitgelegd, dat weten wij allemaal. Herhaaldelijk zien wij dat de tijd weder keert, zoals ook in het evangelie aangehaald wordt.
De kerk wil echter de gehoede geheimen niet prijs geven, het is een waar machtspel. Doch beseft Maureen wel welk haar eigen aandeel in dit verhaal is? Wie is Destino die haar de pakjes bezorgt? Wat wil hij van haar?
Het is een boek dat zich afspeelt in het heden en verleden en dat van de eerste tot de laatste pagina ons geboeid houdt. Net zoals het ‘Magdalena Mysterie’ is dit een prachtige literaire thriller. Er rest ons niets anders dan te wachten op het laatste deel van de trilogie namelijk ‘Het Medici Mysterie’. Wie weet wat daarbij aan het licht zal komen?

Caroline Van den Neste (5)


_The Book of Love  I  Bruna  I  2011  I  Paperback  I  Blz. 512  I  9789022999882